Kurkuma ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Działa korzystnie na układ krążenia, zapobiega powstawaniu zakrzepów, chorobie miażdżycowej, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca. Przyspiesza także gojenie się ran. Zalecana jest również osobom, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów (gościec).
Kurkuma ułatwia trawienie i pomaga w walce z niestrawnością, zaparciami, wzdęciami oraz innymi dolegliwościami żołądkowymi. Obniża także poziom cukru we krwi, redukuje „zły” cholesterol, wspomaga pracę wątroby oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. W stanach zapalnych gardła kurkuma może posłużyć jako składnik płukanki.
Według badań przeprowadzonych w 2011 r. kurkuma – dzięki zawartej w niej kurkuminie – zdecydowanie zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka. Działa też korzystnie na koncentrację i pamięć, dlatego powinny spożywać ją osoby chorujące na sklerozę bądź chorobę Alzheimera.
Po raz pierwszy spotykam przyprawe o tak różnorodnym działaniu. Stosowałem ją od dawna nie wiedząć nawet o jej zbawczym działaniu. Dostępna jest ponoć pod postacią suplementu ciekawi, mnie jak wygląda kwestia działania i biodostępności w produkcie, podobno wiele zależy od składu preparatu ale to będe musiał jeszcze doczytać na ten temat.
Niestety , w większości suplementów z kurkuminą przyswajanie nie wygląda zbyt dobrze, natomiast działanie, posiada takie same jak zwykła kurkuma czyli rewelacyjne 🙂
nie tyle że nie wygląda dobrze , co wręcz fatalnie . Nie wiem jak w ogóle można sprzedawać takie coś ludziom … Przecież niektóre produkty są gorsze od zwykłej kurkumy , jednym słowem tragedia