Dieta Tran - właściwości, stosowanie

Tran – właściwości, stosowanie

-

Tran pomaga na wiele niedomagań organizmu. Za jego cenne dla zdrowia właściwości odpowiedzialne są zawarte w nim składniki:
– Witamina A – odgrywa ważną rolę w w procesie widzenia, wchodzi w skład rodopsyny (barwnika wzrokowego); bierze udział w procesach wzrostowych, w tworzeniu kości i zębów; odpowiedzialna jest za prawidłową budowę nabłonków, skóry, paznokci i włosów.
– Witamina D – niezbędna w zapobieganiu krzywicy (ułatwia mineralizację kości), bierze udział w zwiększaniu odporności organizmu; odgrywa istotną rolę w zapobieganiu procesom zapalnym. Ważny czynnik wpływający na dobry stan skóry.
– Witamina E – opóźnia procesy starzenia się organizmu, obniża poziom lipidów we krwi, pozytywnie wpływa na stan skóry, dodaje witalności i ułatwia koncentrację. U mężczyzn niezbędna jest do utrzymania prawidłowej produkcji spermy, kobietom potrzebna jest do podtrzymania ciąży. Dodawana jest do tranu ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające.
– Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim omega-3) – wyraźnie obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, są konieczne do prawidłowej pracy układu nerwowego, pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i jego działanie.
– Składniki mineralne i związki aromatyczne – wykazują korzystny wpływ na stymulowanie wielu ważnych procesów życiowych i poprawę odporności.

W tranie pozyskiwanym z rekina znajdują się także:
– Alkiloglicerole, alkoksyglicerole i skwalen – korzystnie wpływają na stymulację układu odpornościowego i krwiotwórczego, chronią przed atakami drobnoustrojów, przyspieszają gojenie się ran. Przypisuje się im właściwości chroniące przed nowotworami.

tran działanie na organizmphotoxpress.com

Tran może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie. Przyjmowany doustnie wpływa pozytywnie na :
– poprawę odporności organizmu;
– stan skóry, włosów i paznokci;
– likwidację osłabienia ogólnoustrojowego – i to niezależnie od tego, czy przyczyną była choroba, operacja, niezdrowy tryb życia czy też okres jesienno-zimowy;
– procesy wzrostu – zapobiega rozwojowi krzywicy;
– procesy prawidłowego widzenia – zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się tzw. kurzej ślepoty, czyli gorszego widzenia o zmroku;
– rozwój mózgu i pracę układu nerwowego- z tego powodu tran poleca się podawać małym dzieciom;
– pracę układu hormonalnego.

Uwaga!

Zewnętrznie tran stosuje się do smarowania odleżyn, trudno gojących się ran.

Stosowaliście kiedyś tran? W jakich celach?

Poprzedni artykułTran w diecie dziecka
Następny artykułParadontoza – leczenie
Katarzyna Kieś-Kokocińska

Katarzyna Kieś-Kokocińska – ukończyła studia biologiczne na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Jej specjalnością jest genetyka. Pracowała m.in. jako mikrobiolog w dużym zakładzie produkcyjnym z branży spożywczej. Od kilku lat związana z nowymi mediami. Jej artykuły można znaleźć w wielu internetowych serwisach i w wydawnictwach drukowanych. Pasjonatka natury, nowoczesnych technologii i telepracy.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Cierpię na niezaspokojoną ciekawość świata – od zawsze. Uwielbiam podróże – te małe i te duże, przy czym każda z nich musi mieć sens. A jest nim poznawanie nowych miejsc i ludzi. Jestem niezależna (co niektórych doprowadza do szewskiej pasji), jak każdy szanujący się Lew chadzam własnymi drogami (najczęściej w towarzystwie psa), stawiam sobie wysoko poprzeczkę, mam własne zdanie, a moim ulubionym pytaniem - od czasów dzieciństwa - jest: „dlaczego?”.

Pisanie to jedna z moich pasji, podobnie jak dzielenie się wiedzą. Odkąd pamiętam, fascynowały mnie biologia i związki człowieka z naturą. W zrozumieniu mechanizmów tych zjawisk bardzo pomogły mi studia (również te podejmowane bodaj od przedszkola w ogrodzie i wśród menażerii mieszkającej w domu moich Dziadków). Kiedy zrozumiałam, że nie uda mi się wykopać żywego dinozaura na pustyni Gobi, zapałałam miłością do genetyki. I tak weszłam w świat struktur o wymiarach mikro oraz nano.

Uważam, że każdy z nas został przez naturę obdarowany potężnym potencjałem – drzemią w nas siły, dzięki którym możemy cieszyć się życiem,  realizować marzenia i – co bardzo ważne – odbudowywać zdrowie. Trzeba jednak wsłuchiwać się w sygnały wysyłane przez organizm,  przywiązywać wagę do zdrowych nawyków i czuć się częścią natury.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Nalewka miodowa – przepis

Domowe nalewki są najlepsze, wszyscy znają ich smak. Ich przygotowanie daje wiele radości, a same nalewki kojarzą się z piwniczkami naszych babć i cioć. Zwykle mocne, mają działanie rozgrzewające, również lecznicze. Nalewka miodowa należy do tych, które świetnie nadają się do leczenia bólu gardła. Dodana do herbaty rozgrzewa w zimie, likwiduje objawy grypy i przeziębienia.

Muffinki z białym serkiem – przepis

Muffinki, nazywane również mufinami, to okrągłe, niewielkie bułeczki, przyrządzane na słodko, słono lub pikantnie, a ich rodowód nie jest do końca znany. Stąd też o miano państwa, z którego wywodzą się te wypieki, wojnę toczą Brytyjczycy oraz Amerykanie. Przy czym przepisy i sposoby wypieku muffinków w obu tych krajach zdecydowanie różnią się od siebie.

Zobacz też

Psychoza poporodowa – przyczyny, objawy

Psychoza poporodowa, mimo że jest najbardziej poważną formą zaburzeń nastroju po porodzie, należy również do najrzadszych. Dotyczy ona od jednej do dwóch kobiet na tysiąc, które urodziły dziecko. Niestety psychoza poporodowa jest często i niesłusznie mylona z depresją po urodzeniu dziecka. Depresja poporodowa, w przeciwieństwie do psychozy poporodowej należy do łagodniejszych zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania związanych z połogiem.

Dlaczego warto dostosować wózki i koszyki do rodzaju sklepu?

Dzisiaj prawie w każdym sklepie klient może liczyć na udogodnienia takie, jak koszyki i wózki sklepowe. Dzięki nim, znacznie...

Nabywamy system włosów

Jeżeli pragniemy stać się posiadaczami wysokiej jakości systemów włosów uzupełniających włosy przerzedzone na skutek przebytych chorób, uwarunkowań genetycznych, czy...

Może Cię zainteresuje: