Do scharakteryzowania kuchni koszernej bardzo dobrze pasuje powiedzenie, że człowiek jest tym, co zjada. Koszerność dotyczy nie tylko samego przygotowywania żywności, ale obejmuje także proces uboju zwierząt oraz przechowywanie produktów spożywczych, sposób urządzenia kuchni i wykorzystania naczyń i sztućców.
Zasady koszerności (czystości żywności) oznaczają, że:
– mięso pochodzi od gatunków zwierząt, które mają racice (gatunki parzystokopytne) i przeżuwają. Oznacza to, że można zjadać mięso pochodzące od np. krów, owiec, saren, ale nie od świni, zająca czy homara.
– ptaki, które można zjadać, to tradycyjny drób: kaczki, gęsi, kury. Zakazane jest żywienie się mięsem ptaków drapieżnych, np. orła, sowy.
– ze zwierząt wodnych wolno zjadać tylko te, które mają płetwy i łuski.
– niedozwolone jest spożywanie padliny, zwierząt ze skazą (poszukiwanie anomalii odbywa się także po uboju) lub padłych na skutek zarazy czy wypadku.
– spożywanie krwi jest zakazane, a zwierzę musi być ubite przez specjalnie przygotowanego do tego rzeźnika, który zadając śmierć, czyni to tak, by zwierzę jak najkrócej i jak najmniej cierpiało.
– przygotowanie mięsa polega na dokładnym usunięciu z niego krwi. Proces obejmuje moczenie w wodzie, solenie, płukanie z soli i osączanie na ażurowej tacce.
– żywność może być mięsna, mleczna lub neutralna. Nie wolno łączyć żywności opartej na mleku z potrawami mięsnymi. Pomiędzy posiłkami mięsnymi a mlecznymi musi istnieć określona prawem koszernym przerwa czasowa. Żywność neutralną można spożywać z mięsem pod warunkiem, że nie była ona przygotowywana na mleku. Z zasadą niełączenia mleka i mięsa wiąże się konieczność przygotowywania potraw w oddzielnych naczyniach oraz stosowanie sztućców przeznaczonych albo tylko do potraw mlecznych, albo do mięsnych. Oddzielnie należy też myć i przechowywać naczynia kuchenne przeznaczone do potraw mlecznych i do mięsnych, a po umyciu przybory kuchenne należy spłukiwać zimną wodą.
– jarzyny i owoce muszą być przed spożyciem dokładnie sprawdzone, czy nie drążył ich robak, a te drugie mogą pochodzić jedynie z drzew, które mają co najmniej 3 lata.
sxc.hu
Kuchnia koszerna, choć wymagająca zachowania określonego zasadami reżimu, jest bardzo popularna na świecie. Poszczególne rodzaje kuchni regionalnych mogą się między sobą różnić – w każdym jednak przypadku zachowane są zasady koszerności.
Warto wiedzieć, że nad przestrzeganiem zasad koszerności czuwa rabinat. Rabinat też wydaje certyfikaty dla żywności koszernej.
Próbowaliście kiedyś koszernych potraw? Co to było? Jak Wam smakowało?