Pamiętajmy, iż dziecko spędza w szkole połowę dnia, dlatego rodzice powinni dbać o to, aby drugie śniadanie obfitowało w zdrowy, a zarazem pożywny posiłek. Ważna jest różnorodność przekąsek, które powinny być źródłem błonnika i witamin. Ważne jest, aby wiedzieć że witaminy najlepiej wchłaniają się pod naturalną postacią. Kanapki można przygotowywać z zieloną sałatą, wędliną, dodając rzodkiewkę bądź pomidora, tak, aby maluch czuł się nie tylko najedzony, ale by przekąska była dla niego źródłem energii.
Warto zakupić dziecku pojemnik na żywność, który utrzymuje jednocześnie niską temperaturę. Wówczas można do niego włożyć także jogurt naturalny czy serek jako coś na słodko, ale także pokrojonego ananasa, jabłko, banana bądź jakiś inny owoc. Bardzo zdrowe i pożywne są także batoniki zbożowe, które nie tylko dobrze smakują, ale znakomicie zastępują czekoladę. Dobrze jest do posiłku dołączyć dziecku herbatę w termosie bądź gęsty sok marchewkowy. Można także rano wycisnąć sok z pomarańczy, z pewnością będzie zdrowszy niż gotowy sok owocowy. Jeżeli dziecko spędza w szkole większość dnia, co niestety w dzisiejszym świecie jest częstym zjawiskiem, dobrze jest zapisać je na obiady szkolne, jeżeli tylko jest taka możliwość. To bardzo ważne, aby dziecko spożywało ciepły obiad w ciągu dnia.
Organizm dziecka potrzebuje odpowiedniej ilości zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia, a dodatkowy wysiłek umysłowy i fizyczny, jaki towarzyszy dziecku w szkole powoduje, iż dziecko szczególnie potrzebuje pożywnych posiłków, które nie tylko będą zabijać głód, ale także dbać o rozwój fizyczny naszej pociechy, jak również będą źródłem witamin i minerałów.
Macie inne pomysły? Co najczęściej wkładacie swoim dzieciom do plecaków? Dajcie znać!