Hobby Jak malować na porcelanie?

Jak malować na porcelanie?

-

Porcelanowy przedmiot, który chcemy ozdobić, może to być np. filiżanka i spodeczek Farby przeznaczone do malowania na porcelanie (dostępne w sklepie z artykułami dla plastyków) Preparat do odtłuszczenia malowanego przedmiotu (np. „Ox Gall” dostępny w sklepie z artykułami dla plastyków) lub spirytus Konturówka do malowania na porcelanie (czyli gęsta farba ze specjalnym aplikatorem umożliwiającym malowanie bezpośrednio z tubki, dostępna w sklepie z art. dla plastyków) Pędzelki różnych grubości, Waciki kosmetyczne, Ręczniki papierowe, Paleta na mieszanie farb (np. plastikowy talerzyk)

1. Nasączoną spirytusem lub „Ox Gallem” ściereczką przecieramy przeznaczony do dekoracji przedmiot, ma to na celu odtłuszczenie jego powierzchni, aby zapewnić maksymalną spójność farby z podłożem.

2. Konturówką precyzyjnie i powoli rysujemy kształt, który będziemy wypełniali farbą. Możemypopuścić wodze fantazji i malować z wyobraźni albo wspomagać się gotowymi motywami. Warto przejrzeć internet i poszukać polskich lub zagranicznych stron, na których znajdziemy wiele interesujących wzorów. Dobrym pomysłem jest też inspirowanie się obrazkami z książeczek dla najmłodszych, przedstawione tam obrazki cechuje zazwyczaj prosta do narysowania forma i kolorowe wypełnienie. Przy malowaniu konturu zachowajmy cierpliwość i pewną rękę. Gdy już narysujemy obrys należy poczekać aż farba zupełnie wyschnie, inaczej mogłaby się łatwo rozmazać lub zlać z farbą, którą będziemy wypełniali motyw. Zarówno konturówki jak i farby służące do wypełniania mają bardzo bogatą gamę kolorystyczną, jeśli nie chcemy inwestować dużej kwoty, a nie wiemy na jaki kolor konturu zdecydować się na początku, wybierzmy czerń, gdyż jest ona najbardziej uniwersalna.

3. Przechodzimy do malowania wypełnienia. Tutaj możemy zaszaleć z kolorami, nakładać plamy czystych barw, robić barwne melanże mieszając farbki na powierzchni porcelany, lub na palecie, kropkować, cieniować motywy itp.Pamiętajmy, że farby od tego samego producenta możemy mieszać ze sobą. Do malowania używajmy cienkich, precyzyjnych pędzelków, najlepiej z naturalnego włosia (np. wiewiórki lub sobola). Jeżeli niechcący wyjedziemy farbką poza kontur lub coś nam się rozmaże, przy użyciu bawełnianej pałeczki usuńmy farbę. Jeżeli chcemy aby kolory były intensywne i kryjące nanieśmy kilka warstw farby, czekając aż każda kolejna warstwa wyschnie.

4. Po zakończonej pracy odstawiamy przedmiot do całkowitego wyschnięcia farby na około dobę, niektóre farby w celu podniesienia wytrzymałości wymagają dodatkowego wypieczenia. W takim przypadku pomalowane przedmioty wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pozostawiamy w nim na około 45 min. (dokładne informacje o czasie schnięcia i wypiekania producent zamieszcza na opakowaniach farby).

Próbowaliście malować na porcelanie? Jak efekty? Dajcie znać! 🙂

Poprzedni artykułJak ozdobić meble?
Następny artykułJak narysować portret ze zdjęcia?
Olga Młodawska

Olga Młodawska – plastyczka z zamiłowania i wykształcenia. Uczestniczka licznych wystaw, plenerów malarskich oraz warsztatów dziennikarskich. Absolwentka PLSP im. Jacka Malczewskiego w Częstochowie na kierunku ceramika artystyczna, Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu na kierunku Ochrona Dóbr Kultury(spec. konserwatorstwo) oraz Podyplomowego Studium Dziennikarstwa i Public Relations na Uniwersytecie Wrocławskim.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Maluję odkąd sięgam pamięcią, jest to moją pasją i zarazem jednym ze sposobów na spędzanie wolnego czasu. Dużo podróżuję, zwiedzam, kocham zabytki i sztukę. Lubię poznawać nowe miejsca i nowych ludzi...to moje inspiracje.

Z nieustannym zachwytem podziwiam różnorodność otaczającego nas świata i cieszę się, że wciąż jest tyle miejsc do zobaczenia i obrazów do namalowania:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

FotoKod – co to jest, do czego służy?

Zapisanie wielu informacji kontaktowych w taki sposób, aby każdy mógł je szybko zapamiętać, jest trudnym zadaniem. Między innymi temu służą coraz popularniejsze fotokody.

Kuchnia francuska – charakterystyka – potrawy, przyprawy

Kuchnia francuska wielu osobom kojarzy się z żabimi udkami, ślimakami i foie gras - tymczasem to nieprzebrane bogactwo warzyw, mięs i przypraw, które nawet z niejadka potrafią zrobić smakosza.

Zobacz też

Zasady przyznawania Trzynastki

Trzynasta pensja to w świetle przepisów prawa dodatkowe wynagrodzenie roczne. Podstawą prawną przyznawania trzynastej pensji jest ustawa z dnia 12 grudnia 1997 r. o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym dla pracowników jednostek sfery budżetowej. Komu przysługuje „trzynastka” w świetle regulacji prawnych? Przedstawiamy najważniejsze aspekty.

Zegarek z fazami księżyca – komu się przydaje?

Obserwowanie faz księżyca to nie tylko domena wróżek czy miłośników astronomii. Nowoczesna technologia pozwala na obserwacje cyklu księżycowego bez...

Botwinka – jak zrobić tę przepyszną wiosenną zupę?

Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny....

Może Cię zainteresuje: