Balans bieli w aparacie można wybrać w menu aparatu lub klikając na przycisk oznaczony literkami „WB” (od angielskiego „White Balance”) i pokrętłem znajdującym się pod prawym kciukiem wybrać odpowiedni balans bieli. Większość aparatów umożliwia bardzo precyzyjne ustawienie balansu bieli, ponieważ poza temperaturą barwową podaną w stopniach Kelvina, możemy także własnoręcznie ustawić balans bieli w niesprzyjających warunkach oświetleniowych poprzez wybranie wzornika bieli, na którym oprze się nasz aparat.
W menu balansu bieli wybieramy „Pomiar” i celujemy aparatem w biel, która będzie bielą dla danych warunków oświetleniowych i na jej podstawie, aparat definiuje pozostałe kolory.Możemy także ustawić balans bieli, który był wybrany dla danego zdjęcia. Jeśli, na przykład, fotografujemy w tym samym miejscu, co kiedyś i wtedy byliśmy zadowoleni z parametrów, a mamy jeszcze to zdjęcie na karcie, możemy ustawić je jako wzorcowe, a aparat pobierze z niego balans bieli.
sxc.hu
Jeśli pomylimy się w pomiarze, zawsze możemy skorygować kolorystykę zdjęcia w fazie postprodukcji. Korekcję balansu bieli bardzo ułatwi nam zapis zdjęć w formacie RAW. RAW, a więc cyfrowy negatyw, to bezstratny format, do którego, co prawda, potrzebujemy wywoływarki, w postaci takiego programu jak, na przykład, Adode Camera Raw lub Adobr Lightroom, ale możliwości edycyjne tego formatu są rewelacyjne.
W programie do wywoływania RAWów możemy bardzo precyzyjnie zmienić temperaturę barwową zdjęcia za pomocą dwóch suwaków. Możemy także wybrać jeden z wariantów balansu bieli dostępnych także w aparacie. Korygowanie temperatury barwowej plików zapisanych w formacie jpeg jest znacznie bardziej skomplikowane i nie zawsze da zadowalające rezultaty.
Z jakich opcji najcześciej korzystacie, fotografując? Jesteście zadowoleni z efektów, które uzyskujecie?