Właśnie do tego obszaru postępu należy milowy krok w dziedzinie genetyki i przetwórstwa spożywczego, w wyniku którego powstała tzw. GMO, czyli żywność modyfikowana genetycznie. Te transgeniczne organizmy zbudowane na bazie zmienionego przez człowieka kodu genetycznego w rezultacie wykazują cechy charakterystyczne, które są pożądane, a ich uzyskanie w naturalnych warunkach nie jest możliwe. I tak na przykład w ten sposób produkowane są rośliny zdecydowanie wytrzymalsze na niekorzystny wpływ środowiska naturalnego, odporne na różnego rodzaju chwasty i szkodniki, zdecydowanie wytrzymalsze np. na transport, wolniej się psują. Jednak modyfikacja genetyczna dotyczy nie tylko roślin. Niestety coraz częściej genetyczne manipulacje prowadzone są również w organizmach zwierzęcych prowadząc do ich przyspieszonego wzrostu czy też w celu uzyskania większej ilości mleka z bydła.

Wraz z pojawieniem się modyfikowanej genetycznie żywności, odezwały się głosy sprzeciwu wobec niej. Tego rodzaju genetycznej ingerencji zarzucane jest bowiem wzmożone wywoływanie alergii i różnego rodzaju reakcji uczuleniowych na zmienione w ten sposób rośliny. Ponadto, pomimo wielu pozytywnych głosów na temat GMO, nadal nie jest znany ich długofalowy wpływ na środowisko naturalne i na samego człowieka. Dlatego każdy powinien mieć prawo, aby zdecydować, czy chce korzystać z dobrodziejstw postępu jakim są organizmy transgeniczne, czy też z nich zrezygnować i niepotrzebnie nie narażać swojego zdrowia, a nawet życia. Tego samego zdania są konsumenci, którzy nawet jeżeli nie mają nic przeciwko GMO, chcą wiedzieć kiedy modyfikowane w ten sposób pokarmy spożywają.

Jeżeli chodzi o oznakowanie żywności modyfikowanej genetycznie na etykietach opakowań, Unia Europejska wyznaczyła w tym zakresie pewne standardy, które obowiązują na całym jej terenie i dotyczą wszystkich produktów składających się z GMO i zawierających w sobie tego rodzaju składniki. Zatem produkty zawierające organizmy modyfikowane genetycznie powinny być wyraźnie nazwane, powinny zawierać imię i nazwisko lub nazwę producenta bądź importera oraz adres, numer zezwolenia, informacje o różnicy w wartościach odżywczych między produktem zmodyfikowanym genetycznie, a jego tradycyjnym odpowiednikiem. Ponadto określone muszą być sposoby ich magazynowania i transportu, zastosowania produktu oraz warunki użytkowania i przewidywany obszar stosowania produktu. Choć dyrektywy określające sposób oznakowania tych produktów są dość ostre, unijne prawo przewiduje również pewne ustępstwa. Dotyczą one produktów, w których zawartość GMO jest mniejsza niż 1%.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Wypowiadajcie się w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak dbać o paznokcie akrylowe?
Następny artykułMalowanie paznokci u stóp – jak to robić?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here