Roślina macierzysta – Macadamia integrifolia – należy do rodziny srebrnikowatych (Proteaceae). Gatunek ten występuje jako dziko rosnący w Australii. Uprawiany jest także na Hawajach i w Afryce Południowej. Macadamia ma postać wiecznie zielonego drzewa, które posiada wąskie, ząbkowane i skórzaste liście ułożone w tzw. okółkach wokół pędu. Posiada wspomniane już orzeszki, z których otrzymywany jest olej. Ciekawostką może być fakt, że orzeszki te stanowią silną truciznę dla psów.
Olej makadamia ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest zarówno w kosmetyce, jak i w lecznictwie. Ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w nim występują, wykazuje zdolność wymiatania wolnych rodników, może być więc wykorzystywany w profilaktyce chorób nowotworowych. Olej makadamia dobrze się rozsmarowuje na skórze i szybko się wchłania. Ma działanie regenerujące, odżywcze i wygładzające. Zdecydowanie poprawia on wygląd skóry.
Oleju tego możemy używać przy samodzielnej produkcji kremów, balsamów przeznaczonych dla skóry suchej, wrażliwej czy dojrzałej. Ponadto, spróbujmy wykorzystać olej makadamia w maseczkach, szamponach, odżywkach do włosów – szczególnie polecany jest on do łamliwych i kruchych włosów.
Wszystkie wymienione kosmetyki bardzo łatwo wykonać w domu. Dokładne przepisy znajdziecie w innych poradach w dziale Kosmetyki.
Mieliście okazję testować ten olej? Jak oceniacie jego działanie i skuteczność? Podzielcie się opiniami.