Roślina macierzysta – Macadamia integrifolia – należy do rodziny srebrnikowatych (Proteaceae). Gatunek ten występuje jako dziko rosnący w Australii. Uprawiany jest także na Hawajach i w Afryce Południowej. Macadamia ma postać wiecznie zielonego drzewa, które posiada wąskie, ząbkowane i skórzaste liście ułożone w tzw. okółkach wokół pędu. Posiada wspomniane już orzeszki, z których otrzymywany jest olej. Ciekawostką może być fakt, że orzeszki te stanowią silną truciznę dla psów.

Olej makadamia ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest zarówno w kosmetyce, jak i w lecznictwie. Ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w nim występują, wykazuje zdolność wymiatania wolnych rodników, może być więc wykorzystywany w profilaktyce chorób nowotworowych. Olej makadamia dobrze się rozsmarowuje na skórze i szybko się wchłania. Ma działanie regenerujące, odżywcze i wygładzające. Zdecydowanie poprawia on wygląd skóry.

Oleju tego możemy używać przy samodzielnej produkcji kremów, balsamów przeznaczonych dla skóry suchej, wrażliwej czy dojrzałej. Ponadto, spróbujmy wykorzystać olej makadamia w maseczkach, szamponach, odżywkach do włosów – szczególnie polecany jest on do łamliwych i kruchych włosów.

Wszystkie wymienione kosmetyki bardzo łatwo wykonać w domu. Dokładne przepisy znajdziecie w innych poradach w dziale Kosmetyki.

Mieliście okazję testować ten olej? Jak oceniacie jego działanie i skuteczność? Podzielcie się opiniami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOlej Babassu – właściwości, zastosowanie
Następny artykułDimetikon – co to, stosowanie, działanie

Magdalena Solarz - studentka IV roku farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Interesuje się tenisem ziemnym, była zawodniczka Polskiego Związku Tenisowego. Ukończyła kurs wychowawców kolonijnych, wielokrotnie była wychowawcą i pomocnikiem instruktora tenisa ziemnego na obozach tenisowo-tanecznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here