1. Dodatki do chili con carne.

Jeśli dodasz do chili pasatę pomidorową, kukurydzę i czerwona fasolę, nie tylko sprawisz, że potrawa będzie mieć przyjemniejszą konsystencję, ale też znacząco wzbogacisz i uatrakcyjnisz jej smak. Możesz także dodać pokrojoną w plastry marchew, posiekaną natkę pietruszki i inne dodatki.

2. Przyprawy do chili con carne.

Pierwszą i najważniejszą z nich jest kumin – kmin rzymski. To on właśnie nadaje potrawie charakterystyczny, orzechowo-gorzkawy posmak i lekko selerowy aromat. Oprócz kuminu warto sięgnąć po słodką paprykę, płatki chili i paprykę wędzoną. Pamiętaj jednak, by chili nie dodawać zbyt wiele, by nie zdominowała smaku całego dania.

Konieczną przyprawą, typową dla kuchni meksykańskiej, jest też oregano, bez którego chili con carne po prostu nie może się udać. Pamiętaj, że roślina ta jest jedną z niewielu, które dopiero po ususzeniu rozwijają pełnię swojego aromatu. Syp ją hojnie, ale dopiero pod koniec gotowania, by nie zdążyła uwolnić goryczki. Przy przyrządzaniu dania nie zapomnij również o czosnku, który świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami i doda potrawie pikantności i aromatu. Nie używaj go jednak zbyt dużo – to kumin ma tu pełnić dominującą rolę.

3. A na koniec…

Do potrawy, jeszcze przed duszeniem, dodaj łyżeczkę cukru. Pozwoli on ładnie skarmelizować się powstającemu sosowi, przełamie kwaśność pomidorów i pogłębi smak.

A Ty jak przyprawiasz chili con carne?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here