1. Przyprawy do hummusu.

Hummus to pasta z ciecierzycy, doprawiona tahiną (masłem sezamowym), limonką i czosnkiem. Tak wygląda wersja podstawowa, jednak można do hummusu dodać na przykład podprażoną na suchej patelni przyprawę garam masala albo zmielony kmin rzymski. Ciekawy efekt można również uzyskać, dosypując czegoś z zupełnie innej bajki – mianowicie wędzoną paprykę ub płatki chili. Pamiętaj, że hummus powinien mieć szansę na przejście smakiem i aromatem przypraw, dlatego nie podawaj go natychmiast po ich dosypaniu.

2. Ciecierzyca w kapuście.

To znakomita i lekka alternatywa dla klasycznego grochu z kapustą. Taką potrawę dopraw w klasyczny sposób – dodaj podsmażoną cebulę, sól i pieprz, ale też majeranek, ziele angielskie i listek laurowy. Tak doprawiona kapusta nabierze lekko bigosowego charakteru, ale nie straci swojej lekkości i delikatności.

3. Falafele – kotleciki z ciecierzycy.

Falafeli nie sposób wyobrazić sobie bez tradycyjnej mieszanki przypraw, na którą składają się: aromatyczna i słodka kolendra, wyrazisty kmin, piekący czarny pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki, ostry imbir, nasiona wiśni wonnej i gałka muszkatołowa. Można przyprawy dodawać osobno lub też przyrządzić ich mieszankę lub posiłkować się wersją kupną – ważne, aby nie zawierała sztucznych dodatków i opierała się wyłącznie na korzennych przyprawach.

4. Zupa z ciecierzycą.

Aby zupa taka była niepowtarzalna i nabrała charakteru, nie możesz pominąć podstawowych składników i przypraw. Zupa taka będzie świetnie smakować z pomidorami, natką kolendry czyli cilantro, lubczykiem z oliwą. Nie musi być gotowana na klasycznym wywarze, można ją bowiem przyrządzić z dodatkiem oliwy z oliwek i jedynie dodać do niej starte na grubej tarce marchew i seler.

A jaki jest Twój sposób na ciecierzycę?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here