1. Cukinia na grilla.
Aby cukinia dobrze smakowała po ugrillowaniu, możesz, oprócz posolenia jej i skropienia oliwą, sięgnąć także po zioła i przyprawy, które nadadzą nowej głębi temu delikatnemu warzywu. Spróbuj posypać ją suszonym czosnkiem i oregano, a na każdym plastrze ułożyć cieniutki talarek cebuli. Zgrillowana z obu stron cukinia z cebulką nada się na przystawkę lub jako pyszny dodatek do sałatki.
2. Cukinia w sałatce.
Do sałatki możesz dodać cukinię ugrillowaną na ruszcie lub specjalnej patelni albo po prostu usmażoną na oliwie. Ważne, by doprawić ją tak, by dobrze komponowała się z pozostałymi składnikami takiej sałatki. Jeżeli zamierzasz dodać do niej tuńczyka z puszki lub łososia, wybierz przyprawy takie jak: biały pieprz, natka kolendry, sok z cytryny czy szalotki. Jeśli jednak wolisz sałatkę z kurczakiem, pieczonym czy smażonym, użyj oregano, czosnku lub słodkiej i ostrej papryki – posyp nimi cukinię przed grillowaniem.
3. Cukinia jako przystawka do dań obiadowych.
Taka cukinia, usmażona na oliwie z dodatkiem czosnku i rozmarynu, będzie pysznym dodatkiem do ciemnych mięs: kaczki, gęsi, wołowiny czy baraniny. W wersji z koperkiem, zieloną pietruszką i pieprzem – do ryb, a kurczak chętnie wystąpi w towarzystwie cukinii z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.
4. Cukinia w sosach.
Sos pomidorowy z cukinią jest wyjątkowo smaczny – pasować do niego będzie czosnek, tymianek, słodka papryka i chili. Taki sos nadaje się do makaronów, ale też do ryżu czy kurczaka.
Sos śmietanowy – cukinia zachowuje w nim lekko chrupiącą konsystencję, a dodatek koperku powoduje, że jej smak jest wyjątkowo świeży.
A jak Ty lubisz przyprawiać cukinię?