Przyprawy Przyprawy do grzybów

Przyprawy do grzybów

-

1. Czosnek niedźwiedzi.

Nie należy go mylić z klasycznym czosnkiem. Ma podobny zapach, jednak łagodny smak i jest po prostu zieleniną. Jego liście przypominają konwalie czy krokusy (uwaga na samodzielne zbieranie – oba kwiaty są trujące, a łatwo pomylić je z czosnkiem niedźwiedzim). Pamiętaj, by dodawać go pod koniec gotowania – jego delikatny zapach łatwo się ulatnia.

2. Cząber.

Przez to, że przyprawa ta jest wyrazista i pikantna, nawet łagodne potrawy zyskują na intensywności, jednak ich naturalny zapach i smak nie zostają zagłuszone. Dobrze nadaje się do potraw z grzybami – od pizzy po grzyby duszone czy marynaty.

3. Estragon.

Ma mocny, specyficzny zapach, ale łatwo zagłusza inne aromaty, uważaj więc, by nie użyć go zbyt wiele. Doskonale sprawdzi się w przypadku grzybów marynowanych.

4. Koper.

Świeży, zielony, o delikatnym zapachu i leciutko gorzkawym smaku – koper jest wspaniałym dodatkiem do grzybów, zwłaszcza duszonych, oraz do sosu grzybowego. Ważne, żeby traktować go jak zieleninę i dodawać w ostatniej chwili, inaczej straci nie tylko urodę, ale i wyrazistość swojego aromatu.

5. Majeranek.

Pasuje do dań z grzybów, zwłaszcza tych zawierających mięso. Jego ziołowy zapach, blisko kojarzący się z bazylią i tymiankiem, i gorzkawy smak bardzo ciekawie podkręcą aromat potraw zawierających grzyby. Ważne, by dodawać go dopiero pod koniec gotowania czy duszenia, ponieważ zbyt długo poddawany działaniu temperatury potrafi zrobić się gorzki.

6. Zielona pietruszka.

Świeża i aromatyczna, pysznie dopełni dania z grzybów. Posyp przed podaniem grzyby duszone, gulasz czy każdą inną grzybową potrawę właśnie drobniutko posiekaną natką pietruszki, a na pewno sprawisz, że Twoje danie będzie smakować wyjątkowo pysznie.

7. Szczypiorek.

Także szczypiorek będzie znakomicie komponował się z grzybami. Choć mało osób o tym wie, genialnie nadaje się on do posypania pizzy lub zapiekanki już po wyjęciu z pieca.

A Ty w jakiej wersji lubisz grzyby najbardziej? Jak ją przyprawiasz?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Zasiłki przysługujące pracownikom

W przypadku zaistnienia określonych przepisami okoliczności pracownikom może przysługiwać szereg dodatkowych świadczeń pieniężnych czyli zasiłków. Wymienić tutaj można między innymi zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński,zasiłek opiekuńczy oraz zasiłek wyrównawczy.

Halma – zasady gry

Halma to gra planszowa, która powstała jeszcze w XIX w. Nazwa gry oznacza po grecku "skakać". Gra toczy się na kwadratowej szachownicy na którą składa się dwustu pięćdziesięciu sześciu pól (16x16). Halma przeznaczona jest dla dwóch lub czterech graczy. Jeśli gra toczy się w dwie osoby, gracze otrzymują po dziewiętnaście pionków. Jeżeli zaś graczy jest czterech, każdemu uczestnikowi gry przypada po trzynaście pionków. Każdy z graczy stara się przeprowadzić jak najszybciej wszystkie swoje pionki z narożnika, w którym się znajdują do przeciwległego narożnika. Wygrywa ta osoba, która wypełni to zadanie przed rywalami.

Zobacz też

Jak zapleść warkocz francuski?

Warkocz francuski to jedna z bardziej popularnych i romantycznych plecionek. Ostatnio niezwykle modna. W warkoczu francuskim można zobaczyć gwiazdy na wielkich balach, jak na przykład Anne Hathaway na gali oskarowej.

Meble ogrodowe nie tylko do ogrodu

Przyjemność płynąca ze spożywania posiłków na świeżym powietrzu jest oczywista. Ożywcze śniadania w promieniach wschodzącego słońca dodają animuszu i...

Co trzeba wiedzieć przed wyjazdem do Maroka?

Maroko to popularny cel turystycznych wyjazdów. Północno-zachodnia część Afryki zachwyca orientalnym klimatem, błękitnymi falami Oceanu Atlantyckiego oraz pustynnymi terenami...

Może Cię zainteresuje: