Aby zrobić koktajl bananowy, nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczą banany, mleko i… to w zasadzie tyle. Reszta składników jest zupełnie opcjonalna i można, ale nie trzeba ich wykorzystywać.
Banany z mlekiem należy połączyć za pomocą blendera. Potem najlepiej schłodzić koktajl, ale to również jest opcjonalne.
Do koktajlu bananowego możemy dodać kiwi – jest wtedy świeższy, bardziej orzeźwiający, kiwi swoją kwasowością przełamuje kremowy posmak bananów. Można do koktajlu bananowego dodać także czekoladę – banany ją uwielbiają. Nieco inny smak będzie miał koktajl przygotowany na bazie mleka sojowego lub ryżowego. Do gotowego koktajlu możemy dodać migdały. Jeśli nie przepadamy za dodatkiem czekolady, ale czegoś nam w koktajlu bananowym brakuje, polecam gorzkie kakao, które należy dodać do blendera.
Koktajl bananowy jest bardzo pożywny, gęsty. Banany znane są ze swoich sycących właściwości. Nie warto dodatkowo dosładzać koktajlu.
Dodatkowym plusem bananów jest to, że są łatwo dostępne przez cały rok – koktajl bananowy może schłodzić nas latem, a także stanowić pyszny deser na imprezie sylwestrowej. Zawiera dużo witamin, jak każdy owocowy koktajl, a wszyscy goście na pewno ucieszą się z tak dobrego i nieco zaskakującego deseru.
Macie swój ulubiony przepis na koktajl bananowy? Dajcie znać w komentarzu.