Do zrobienia kompotu z truskawek
kilogram owoców,
ok. 3 litry wody,
cytryna,
około 10 łyżek cukru (jest to uzależnione od indywidualnych upodobań).
Uwaga!
Jeśli chcemy, by kompot miał ciekawy posmak możemy dodać jeszcze cukru waniliowego. Truskawki świetnie komponują się z wanilią, dlatego dodanie łyżeczki cukru waniliowego, zamiast części zwykłego cukru, jest dobrym pomysłem.
Truskawki najpierw trzeba dokładnie umyć i oderwać szypułki. Najlepiej jest użyć dużych i dojrzałych owoców. Wszystkie uszkodzone truskawki musimy wyrzucić – jedna ciemniejsza, podpleśniała truskawka może zepsuć smak całego kompotu.
Truskawki kroimy na połówki i umieszczamy w słoikach. Muszą być ściśle ułożone. Zasypujemy cukrem – ilością dowolną. Polecam zrobić kompot w dużych, litrowych słoikach i do każdego wsypać 1–1,5 łyżki stołowej cukru. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na noc w ciemne, raczej chłodne miejsce. Przez 12 godzin truskawki zasypane cukrem puszczą sok.
Następnego dnia gotujemy wodę. Gorącą zalewamy truskawki. Ważne, by słoiki, w których robimy kompot, w które włożymy truskawki, były wcześniej wyparzone i nie pękły, kiedy wlejemy do nich wrzątek. Jeśli nie mamy takiej pewności, najlepiej zalewać wrzątkiem słoiki stojące w misce lub w zlewie. Po zalaniu wrzątkiem do każdego słoika wkładamy plasterek cytryny. Cytrynę wcześniej możemy obrać ze skórki lub sparzyć, można też wycisnąć sok i dodawać tylko kilka kropel soku. Dzięki cytrynie kompot będzie miał piękny kolor i będzie bardziej orzeźwiający.
Na końcu słoiki zakręcamy, pasteryzujemy i odstawiamy na zimę.
Znacie inny przepis na kompot z truskawek? Podzielcie się nim w komentarzu.