Co zawdzięczamy maseczkom:

– odświeżają i nawilżają cerę
– wygładzają zmarszczki
– poprawiają wygląd naszej skóry
– działają szybciej niż kremy
– dostarczają składników odżywczych naszej cerze
– poprawiają krążenie krwi

Decydując się na domową maseczkę mamy pewność, że będzie przygotowana ze składników naturalnych, a przede wszystkim będzie tańsza niż ta kupiona w drogerii.

Maseczka ze świeżego ogórka – jest jedną z najprostszych do wykonania. Kroimy świeżego ogórka na plasterki, którymi potem obkładamy twarz i dekolt. Po kwadransie zdejmujemy je i nakładamy krem nawilżający, który wklepujemy opuszkami palców. Oprócz tego, ze ogórek nawilża cerę to ma jeszcze zbawienny wpływ na przebarwienia i piegi.

Maseczka z marchwi – Zetrzyj marchew na tarce, dodaj żółtko, łyżeczkę twarogu oraz miodu. Nałóż maseczkę na twarz oraz szyję i trzymaj ją przez 20 minut. Do zmycia użyj cieplej wody. Ta maseczka jest przeznaczona dla osób o cerze suchej i zmęczonej.

Maseczka z truskawek – dość prosta w wykonaniu. Truskawki rozgniatamy na miazgę i nakładamy na twarz i szyję. Jest to maseczka niewskazana dla alergików.

Maseczka z jabłka – zetrzyj jedno jabłko na tarce i dodaj kilka kropli soku z cytryny. Mieszając dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Nałóż maseczkę na twarz i szyję, a po 15 minutach zmyj letnia wodą.

Maseczka selerowa
– zetrzyj seler na tarce, dodaj żółtko oraz pół łyżeczki miodu, wymieszaj i nałóż na twarz oraz szyję na 15 minut. Ta maseczka jest wskazana dla osób ze skórą odwodnioną i skłonną do przesuszania.

Maseczka z dyni – zetrzyj dynie na tarce. Otrzymaną w ten sposób masę nałóż na twarz i dekolt na 20 minut. Zalecana jest dla osób ze skóra wrażliwą i spierzchniętą.

Znacie inne przepisy na maseczki? Podzielcie się nimi w komentarzach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here