Rodzaje maseczek z drożdży:

Najbardziej typowa składa się z ćwierci kostki drożdży piekarskich oraz łyżeczki ciepłego mleka. Uzyskaną miksturę nakładamy na twarz, szyję lub dekolt a po 10 minutach zmywamy ciepłą wodą. Możemy ją stosować codziennie nawet przez miesiąc. Ma wspaniałe działanie oczyszczające, szczególnie w przypadku cery trądzikowej. Wygładza skórę i czyni ją jednolitą oraz delikatną. Jest bezpieczna dla osób o cerze wrażliwej oraz alergików.

Maseczka dla cery normalnej – bierzemy dwa dekagramy drożdży i mieszamy z dwoma łyżkami mleka. Otrzymaną miksturę, o konstytucji papki, nakładamy na twarzy i pozostawiamy do wyschnięcia na około 15 minut, potem zmywamy ciepłą wodą. Można ją stosować dwa razy w tygodniu.

Maseczka łagodna w działaniu – stosujemy ją do cery suchej i wrażliwej. Przygotowujemy mieszając dwa dekagramy drożdży z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Na twarzy zostawiamy na 20 minut i zmywamy mleczkiem.

Maseczka głęboko oczyszczająca – idealna dla cery tłustej. Mieszamy jedną łyżkę drożdży z łyżką przegotowanej, zimnej wody oraz soku z cytryny. Papkę pozostawimy na twarzy aż wyschnie. Świetnie usuwa zaskórniki.

Drożdże są naprawdę wartościowym, chodź niepozornym, produktem spożywczym. Są pełen witamin z grupy B oraz minerałów jak magnez, żelazo, potas, selen. W związku z wymienionymi suplementami drożdże poleca się osobom, które mają problemy ze słabymi, matowymi jak również skłonnymi do przetłuszczania się włosami. Dodatkowo, zawarta w drożdżach biotyna, może opóźnić proces ich siwienia czy wypadania. Coraz bardziej popularne jest stosowanie drożdży jako suplementu przydatnego w odchudzaniu ze względu na zawarty w nich chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz reguluje poziom cukry w organizmie.

Znacie inne sposoby na zrobienie maseczki z drożdży? Podzielcie się nimi w komentarzach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here