Podstawą kuchni śródziemnomorskiej są świeże owoce i warzywa, zioła, głównie oregano, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek i rozmaryn, zboża, oliwa i wino. Jednak prawdziwy sekret kuchni wywodzącej się z tego regionu świata tkwi w jej nieustannym odnoszeniu się do korzeni krajów śródziemnomorskich, ich lokalnych obyczajów i tradycji, a więc do wiejskich gospodarstw, prostych, smacznych i zdrowych potraw, których przygotowanie nie zajmowało dużo czasu.

Do najpopularniejszych potraw kuchni śródziemnomorskiej goszczących już współcześnie na stołach całego świata z całą pewnością zaliczyć można sałatkę grecką, pizzę, ślimaki, spaghetti, lasagne, tortellini i risotto. Do większości z nich używana jest duża ilość warzyw, głównie pomidorów, oliwek, czosnku, przypraw, oliwy z oliwek, ryb, owoców morza i sera, w szczególności parmezanu.

Jednym z gatunków zaliczanych do kuchni śródziemnomorskiej jest bez wątpienia kuchnia włoska. Typowy posiłek włoskiej rodziny nie składa się tak jak czasami w Polsce z jednogarnkowego posiłku. Kuchnia włoska to w pierwszej kolejności przystawka, następnie danie mączne, makarony lub zupa. Kolejnym daniem, tym razem już głównym, jest najczęściej mięso, ryby z dodatkiem ryżu lub sałatki. Wyśmienitym dodatkiem do wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej jest białe lub czerwone wino.

Jednak największy sekret kuchni śródziemnomorskiej to nie tylko jej prostota i wspaniały smak. Jest nim dobroczynny jej wpływ na ludzki organizm. Jak wynika z badań, kuchnia śródziemnomorska nie tylko wzmacnia system odpornościowy nie obciążając organizmu ciężkostrawnymi posiłkami, ale także pozwala zachować doskonałą kondycję fizyczną i psychiczną oraz dzięki bogactwu potraw w naturalne produkty zapobiega powstawaniu miażdżycy i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz nowotworów. Ponadto to właśnie kuchnia z tego regionu świata uzyskała miano recepty na długie i zdrowe życie. Wynika to jednoznacznie z zależności między sposobem odżywiania ludzi a długością ich życia.

Lubicie kuchnie śródziemnomorską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto z rabarbarem – przepis
Następny artykułKuchnia molekularna – co to jest?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here