Przetwory na bazie rabarbaru można z powodzeniem wykonywać już od wczesnej wiosny, aż do końca jesieni. Najsmaczniejsze przepisy na ciasto z rabarbarem to te, w których jego kwaśny smak można przełamać słodyczą np. słodką kruszonką.

2 szkl. mąki,
4 żółtka,
1 masło lub margaryna,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru,
rabarbar – umyty, osuszony i pokrojony na niewielkie, 2-centymetrowe kawałki.

Uwaga!

Nie należy jednak spożywać rabarbaru w dużych ilościach, ponieważ zawiera także kwas szczawiowy, który przyczynia się do usuwania z organizmu tak potrzebnego wapnia. Tworzy się trudny do rozpuszczenia szczawian wapnia, który odkłada się w organizmie i w konsekwencji tworzy kamienie nerkowe.

Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto dokładnie ugnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu niewielką ilość ciasta oderwać, zagnieść z odrobiną masła lub margaryny i cukru, włożyć na 15-20 minut do zamrażalnika. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub papierem śniadaniowym, wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do dna. Większą część ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na blachę, pamiętając również o brzegach.

Na tak przygotowanym cieście układać kawałki rabarbaru wymieszane z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie należy wyjąć z zamrażalnika resztę ciasta, pokruszyć je po wyłożonym na cieście rabarbarze i piec w piekarniku w temperaturze 120-130°C przez około 30-40 minut. Gotowe ciasto, kiedy już wystygnie posypać cukrem pudrem. Tak przygotowany deser będzie doskonale smakował na ciepło z lodami.

Znacie inny przepis na ciasto z rabarbarem? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułChilli con carne – przepis
Następny artykułKuchnia śródziemnomorska – charakterystyka

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here