Ciasta i desery Ciasto z rabarbarem - przepis

Ciasto z rabarbarem – przepis

-

Przetwory na bazie rabarbaru można z powodzeniem wykonywać już od wczesnej wiosny, aż do końca jesieni. Najsmaczniejsze przepisy na ciasto z rabarbarem to te, w których jego kwaśny smak można przełamać słodyczą np. słodką kruszonką.

2 szkl. mąki,
4 żółtka,
1 masło lub margaryna,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru,
rabarbar – umyty, osuszony i pokrojony na niewielkie, 2-centymetrowe kawałki.

Uwaga!

Nie należy jednak spożywać rabarbaru w dużych ilościach, ponieważ zawiera także kwas szczawiowy, który przyczynia się do usuwania z organizmu tak potrzebnego wapnia. Tworzy się trudny do rozpuszczenia szczawian wapnia, który odkłada się w organizmie i w konsekwencji tworzy kamienie nerkowe.

Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto dokładnie ugnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu niewielką ilość ciasta oderwać, zagnieść z odrobiną masła lub margaryny i cukru, włożyć na 15-20 minut do zamrażalnika. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub papierem śniadaniowym, wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do dna. Większą część ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na blachę, pamiętając również o brzegach.

Na tak przygotowanym cieście układać kawałki rabarbaru wymieszane z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie należy wyjąć z zamrażalnika resztę ciasta, pokruszyć je po wyłożonym na cieście rabarbarze i piec w piekarniku w temperaturze 120-130°C przez około 30-40 minut. Gotowe ciasto, kiedy już wystygnie posypać cukrem pudrem. Tak przygotowany deser będzie doskonale smakował na ciepło z lodami.

Znacie inny przepis na ciasto z rabarbarem? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak dobrze wychować córkę?

Każdy rodzic marzy, aby wychować swoją córkę na mądrą kobietę, która będzie znać swoją wartość, a w przyszłości będzie dobrą żoną i wspaniałą matką.

Jak być duszą towarzystwa na imprezie?

Są ludzie, którzy bez względu na to, czy pojawiają się w swojej ekipie, czy wchodzą w zupełnie nowe towarzystwo od razu skupiają na sobie uwagę i budzą sympatię otoczenia. Czy duszą towarzystwa się zostaje? A może trzeba się nią urodzić?

Zobacz też

Ciasto trzy bit – przepis

W ciągu ostatnich kilku lat w menu domowych cukierników pojawiły się ciasta wzorowane na smaku wyrobów wielkich koncernów spożywczych. Popularne jest ciasto kokosowe, którego nazwa kojarzy się z białymi kulkami otoczonymi kokosowymi wiórkami, wypełnionymi migdałem zanurzonym w kokosowej masie. W ostatnich latach serce i podniebienie smakoszy domowych słodyczy zdobywa ciasto zwane „trzy bit”.

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Na co zwracać uwagę, kupując buty na zimę

Większość sklepów kusi sezonowymi wyprzedażami marek. Warto przyjrzeć się im dokładniej i złowić super perełkę dla siebie. Podpowiadamy, na...

Może Cię zainteresuje: