Przetwory na bazie rabarbaru można z powodzeniem wykonywać już od wczesnej wiosny, aż do końca jesieni. Najsmaczniejsze przepisy na ciasto z rabarbarem to te, w których jego kwaśny smak można przełamać słodyczą np. słodką kruszonką.
2 szkl. mąki,
4 żółtka,
1 masło lub margaryna,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru,
rabarbar – umyty, osuszony i pokrojony na niewielkie, 2-centymetrowe kawałki.
Uwaga!
Nie należy jednak spożywać rabarbaru w dużych ilościach, ponieważ zawiera także kwas szczawiowy, który przyczynia się do usuwania z organizmu tak potrzebnego wapnia. Tworzy się trudny do rozpuszczenia szczawian wapnia, który odkłada się w organizmie i w konsekwencji tworzy kamienie nerkowe.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto dokładnie ugnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu niewielką ilość ciasta oderwać, zagnieść z odrobiną masła lub margaryny i cukru, włożyć na 15-20 minut do zamrażalnika. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub papierem śniadaniowym, wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do dna. Większą część ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na blachę, pamiętając również o brzegach.
Na tak przygotowanym cieście układać kawałki rabarbaru wymieszane z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie należy wyjąć z zamrażalnika resztę ciasta, pokruszyć je po wyłożonym na cieście rabarbarze i piec w piekarniku w temperaturze 120-130°C przez około 30-40 minut. Gotowe ciasto, kiedy już wystygnie posypać cukrem pudrem. Tak przygotowany deser będzie doskonale smakował na ciepło z lodami.
Znacie inny przepis na ciasto z rabarbarem? Podzielcie się nim w komentarzu.