Makaron jednak nie zawsze jest idealny, szczególnie dla osób odchudzających się. Makaron w większych ilościach tuczy. Możemy jednak wybierać pomiędzy makaronami z różnych zbóż, makaronami pełnoziarnistymi, które są znacznie bardziej dietetyczne. Makaron musi być ugotowany al dente, wtedy smakuje najlepiej.
Jak ugotować makaron al dente? Najpierw trzeba wiedzieć, co właściwie znaczy to włoskie określenie. Al dente oznacza dosłownie „na ząb”. Makaron jest gotowy, kiedy jest jeszcze lekko twardy, jędrny, nie jest rozpadającą się lepką papką. Dla niektórych al dente oznacza po prostu niedogotowany. Aby w ten sposób ugotować makaron potrzebujemy od 5 do 12 minut, nigdy więcej. Jest to zależne od rodzaju i wielkości – drobny gotujemy krótko, większy – dłużej.
Makaron wrzucamy na wrzącą wodę, lekko osoloną. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywierał do ścianek i dna garnka. Tuż przed końcem gotowania wlewamy kroplę oliwy – dzięki temu makaron się nie sklei. Pamiętajmy jednak, że do klasycznego spaghetti nie wolno tego robić – we włoskiej tradycji jedzenia, makaron powinien się kleić. Makaron odcedzamy wylewając wodę i jest już gotowy.
Uwaga!
Pszeniczne, ciemne makarony razowe gotujemy krócej – około 5 minut. Przy dłuższym gotowaniu zaczynają bardzo szybko się rozpadać.
Znacie inne sposoby na przyrządzenie makaronu al dente? Podzielcie się nimi w komentarzach.