Do jej przygotowania
1 kg cebuli (najlepiej małych cebulek),
400 g serków topionych,
4 kostki rosołowe (dowolnych, najlepsze będą warzywne),
kostka masła,
tymianek,
czosnek,
bagietka.
Uwaga!
Ważne jest, niezależnie od tego, jaką wersję zupy zrobimy, aby podawać ją ze startym żółtym serem. Ser żółty ścieramy na tarce i wsypujemy na dno miseczki w której podamy zupę. Jeśli zupę podajemy z pieczoną bagietką, to połóżmy ją na osobnym talerzyku, natomiast grzanki wsypujemy do miseczek na zupę.
Gotujemy 2 litry wody. Wrzucamy do niej kostki rosołowe i odstawiamy. Cebule kroimy w piórka. Pół kostki masła rozpuszczamy na patelni i wrzucamy cebulę. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, dodając masła, jeśli potrzeba. Po 20 minutach przekładamy cebulę do rosołu i gotujemy. Po chwili dodajemy serki topione – kroimy je wcześniej, bo inaczej się nie rozpuszczą. Zupę z serkami trzeba gotować około 20 minut, do momentu, kiedy serki się rozpuszczą. Doprawiamy zupę dużą ilością tymianku oraz czosnkiem – wrzucamy całe ząbki lekko ponacinane przy brzegach.
Bagietkę kroimy na pojedyncze kromki, układamy na blasze i pieczemy kilka minut w piekarniku. Można też zrobić drobne grzanki z chleba – pokrojone w centymetrowe kostki kawałki smażymy na maśle na patelni aż będą chrupiące. Zupę możemy wzbogacić na wiele sposobów. Możemy dodać wraz z serkami topionymi ser pleśniowy pokrojony w plasterki. Możemy również podsmażyć odrobinę boczku lub wędzonej szynki. Wzbogacić możemy ją również 100 ml białego wytrawnego wina. W każdej wersji jest pyszna i kremowa.
Znacie inne przepisy na zupę cebulową? Podzielcie się nimi w komentarzach.