Do jej przygotowania
0,5 kg świeżych, mocno dojrzałych, miękkich pomidorów,
ogórek,
2 papryki – najlepiej czerwoną i żółtą,
czosnek,
ocet winny,
oliwa z oliwek,
półpłynny koncentrat pomidorowy,
zioła – bazylia, oregano, tymianek – najlepiej świeże,
sól,
pieprz,
pieczywo do podania.
Uwaga!
Gazpacho jest zupą, do której możemy wrzucić kilka kostek lodu, jeśli nie zdążyliśmy wystarczająco jej schłodzić.
Pomidory przelewamy wrzątkiem, aby móc je łatwo obrać ze skórek, obieramy ogórka, myjemy papryki i wycinamy z nich szypułki. Odkładamy jednego pomidora, pół ogórka i pół papryki. Resztę warzyw miksujemy w blenderze lub malakserze, a wraz z warzywami czosnek i dużą ilość ziół. Sprawdzamy konsystencję – chłodnik musi być gładki, dosyć gęsty, jeśli nie jest to konieczne miksujemy jeszcze raz. Teraz dodajemy pół szklanki oliwy i dużą łyżkę octu. Mieszamy dokładnie, aby zupa połączyła się z oliwą i na koniec dodajemy koncentrat. Jeśli nie posiadamy płynnego koncentratu pomidorowego zwykły koncentrat rozcieńczamy nieco wodą. Ostatni raz mieszamy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
W tym czasie pozostałe warzywa kroimy w ładną, równą kostkę, tak samo pieczywo. Pieczywo podsmażamy na maśle, aby uzyskać grzanki i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będziemy podawać gazpacho warzywa pokrojone w kostkę i zimne grzanki wrzućmy do miseczek.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Gazpacho
1 ogórek
2 papryki pokrojone na kawałki(czerwone)
3 szklanki chleba, rozdrobnionego (ok 175 g)
2 łyżki pastyz suszonych pomidorów
6 łyżej oliwy z oliwek
2 łyżki octu z białego wina
2 rzogniecione ząbki czosnku
sól
pieprz
Dodatkowo przyda nam sięL
1 kromka chleba (najlepiej białego, bez skórki)
2 łyżki oliwy z oliwek
6-12 kostek lodu
miska pokrojonych warzyw do przybrania potrawy
30ml/2łyżki stołowe oliwy, 6-12 kostek lodu, mała miseczka pełna pokrajanych warzyw do przybrania potrawy
Na początku warto sparzyć pomidory we wrzątku (ok 30 sekund), potem przekładamy je do zimnej wody. Zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na ćwiartki.
Teraz zabieramy się za ogórek, który myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
W misce mieszamy pokrojone pomidory, ogórek, czosnek, paprykę, chleb (pokruszony na małe kawałeczki), ocet, pastę z suszonych pomidorów, oliwę. Doprawiamy do smaku.
Połowę mieszaniny miksujemy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Drugą część mieszamy z pierwszą.
Teraz musimy sprawdzić czy zupa jest odpowiednio przyprawiona i czy konsystencja nam odpowiada.
Odstawiamy do lodówki pamiętając, że gazpacho jest najlepiesze – kiedy schłodzone.
Przed podaniem na stól możemy zeobić grzanki z chleba, któym posypujemy nalaną do kokilek zupę. Do każdej miseczki możemy też dodać kostki lodu i dekorować ją warzywami. Smacznego!
Znacie inne przepisy na gazpacho? Podzielcie się nimi w komentarzach.