Nadal jest jednym z najbardziej popularnych i modnych drinków. Przy okazji, mojito jest drinkiem banalnie prostym w przygotowaniu, do którego nie trzeba ogromnego talentu barmańskiego, a na pewno wzbudzi zachwyt wśród naszych gości, którym je zaserwujemy. Bazą do mojito jest klasyczny, biały rum. Potrzebujemy również limonki, brązowego cukru, świeżej mięty oraz lekko gazowanej wody mineralnej. Drinka podaje się w dużej, szerokiej szklanicy z grubego szkła, często o objętości 0,4 l. Na dno takiej szklanki wrzucamy kilka listków mięty.
Limonkę kroimy na ósemki lub na ćwiartki, zależnie od tego, jak jest duża. Do szklanki wrzucamy połówkę, bądź ćwiartkę – zwykle 2-3 kawałki limonki. Na miętę i limonkę wsypujemy łyżeczkę brązowego cukru. Mojito jest drinkiem muddlerowanym, co oznacza, że składniki rozgniatamy drewnianą łyżką. W domu można użyć do tego łyżki bądź tłuczka do moździerza. Rozgniatamy miętę i limonki tak, aby puściły sok i aromat, nie wolno jednak przesadzić, aby nie powstała nieestetyczna papka. Do rozgniecionej podstawy wsypujemy lód – całą szklankę. Najlepiej, aby był pokruszony i drobny. Dopiero, gdy szklanka jest wypełniona wlewamy alkohol – 50 ml rumu. I na koniec – dopełniamy wodą mineralną. Mojito można przyozdobić plasterkiem limonki lub listkiem mięty.
Drink jest orzeźwiający, słodko-kwaśny, idealny na upalne lato, uwielbiany zwłaszcza przez kobiety i bardzo efektowny – w tym w końcu tkwi jego urok.
Znacie inny przepis na mohito? Podzielcie się nim!