Ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 2 łyżki mleka
– 150 g masła
– szczypta soli
Farsz:
– łyżka oleju roślinnego
– 1 średnia cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
– paczka mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
– 1 marchewka starta na tarce
– 3 jajka
– szklanka startego cheddara (ew. paczkowanej mieszanki tartych serów)
– 1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Z mąki, masła, mleka i soli zagnieć jednolite ciasto, uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki, by nabrało właściwej konsystencji. Rozwałkuj je na placek, wyłóż nim blachę na tartę lub tortownicę i piecz w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim na jasnozłoto posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, szpinak i marchew i duś, aż płyn odparuje. Zdejmij patelnię z ognia, odstaw na 5 minut, by przestygła i dodaj roztrzepane jajka wymieszane z tartym serem. Dopraw, bardzo dokładnie wymieszaj zawartość patelni i wlej do zapieczonego już ciasta.
Piecz jeszcze pół godziny w gorącym piekarniku – aż patyczek wbity w środek będzie suchy i czysty.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.