Szparagi, które wybieramy w sklepie lub na targu powinny być świeże. Tylko wtedy mamy gwarancję, że będą smaczne. Ponadto, należy zjeść je w ciągu maksymalnie 3 dni, aby nie straciły świeżości. Szparagi należy przechowywać zanurzone w miseczce z zimną wodą w pozycji pionowej.

Przed przystąpieniem do ich gotowania należy je dokładnie wymyć i wypłukać z piasku. Następnie należy odłamać ich twarde końce i jeżeli są grube obrać je z cienkiej warstwy skórki. Szparagi gotuje się około 10 minut w lekko solonej wodzie do miękkości. Przy czym najlepiej gotować je związane razem, aby łatwiej było wyjąć je naraz z gotującej wody. Szparagi doskonale smakują przyrządzone na bardzo rozmaite sposoby.

Doskonałym i najprostszym przepisem są szparagi z masłem szczypiorkowym. Do jego wykonania

około 1,5 kg zielonych szparagów,
100 ml śmietanki 18%,
2 łyżki śmietany 12%,
1/3 kostki roztopionego masła,
pęczek szczypiorku.

W rondelku podgrzewamy śmietankę 18%, stopniowo dodajemy małe kawałki masła i cały czas mieszamy, aż uzyskamy lekki sos. Następnie nie przerywając mieszania należy dodać śmietanę 12%, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy do sosu posiekany szczypiorek i tak przygotowanym sosem polewamy lekko wystudzone szparagi.

Świetnie smakują również szparagi z parmezanem. Ponadto są niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Do tego przepisu należy przygotować 2 pęczki szparagów, 1 szklanki startego parmezanu, 2 łyżki masła i odrobinę soli do smaku. Ugotowane szparagi należy dokładnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Następnie ułożyć je na rozgrzanym wcześniej talerzu, polać stopionym masłem i posypać wiórkami parmezanu.

Doskonałą zakąską są również szparagi z jajkiem. Do jej wykonania potrzebne są 2 pęczki zielonych szparagów, 4 jajka, łyżka siekanej natki pietruszki, łyżka oliwy z oliwek i sól do smaku. Szparagi należy ugotować jak zawsze, osuszyć i ułożyć na ciepłym talerzu. Ugotowane na twardo jajka należy drobno pokroić, wymieszać razem z siekaną natką pietruszki i posypać po skropionych wcześniej oliwą z oliwek szparagach.

Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Szparagi z migdałami

Będziemy potrzebować:

90 dag szparagów,
2 łyżki masła lub margaryny,
3/4 szklanki płatków migdałowych (prażonych na patelni),
1 łyżka soku cytrynowego,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprz

Obieramy szparagi. Gotujemy je do pół-miękkości w posolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je i wkładamy do zimnej wody (aby przestygły). Następnie odsączamy.

Na małym ogniu rozgrzewamy masło na patelni i smażymy nasze szparagi, aż będą gotowe. Potrawę doprawiamy sokiem cytrynowym, solimy i doprawiamy pieprzem. Przed podaniem szparagi posypujemy migdałami.

Znacie inne przepisy na szparagi? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKuchnia angielska – charakterystyka
Następny artykułKuchnia węgierska – charakterystyka

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here