Potrawy Szparagi - przepisy

Szparagi – przepisy

-

Szparagi, które wybieramy w sklepie lub na targu powinny być świeże. Tylko wtedy mamy gwarancję, że będą smaczne. Ponadto, należy zjeść je w ciągu maksymalnie 3 dni, aby nie straciły świeżości. Szparagi należy przechowywać zanurzone w miseczce z zimną wodą w pozycji pionowej.

Przed przystąpieniem do ich gotowania należy je dokładnie wymyć i wypłukać z piasku. Następnie należy odłamać ich twarde końce i jeżeli są grube obrać je z cienkiej warstwy skórki. Szparagi gotuje się około 10 minut w lekko solonej wodzie do miękkości. Przy czym najlepiej gotować je związane razem, aby łatwiej było wyjąć je naraz z gotującej wody. Szparagi doskonale smakują przyrządzone na bardzo rozmaite sposoby.

Doskonałym i najprostszym przepisem są szparagi z masłem szczypiorkowym. Do jego wykonania

około 1,5 kg zielonych szparagów,
100 ml śmietanki 18%,
2 łyżki śmietany 12%,
1/3 kostki roztopionego masła,
pęczek szczypiorku.

W rondelku podgrzewamy śmietankę 18%, stopniowo dodajemy małe kawałki masła i cały czas mieszamy, aż uzyskamy lekki sos. Następnie nie przerywając mieszania należy dodać śmietanę 12%, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy do sosu posiekany szczypiorek i tak przygotowanym sosem polewamy lekko wystudzone szparagi.

Świetnie smakują również szparagi z parmezanem. Ponadto są niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Do tego przepisu należy przygotować 2 pęczki szparagów, 1 szklanki startego parmezanu, 2 łyżki masła i odrobinę soli do smaku. Ugotowane szparagi należy dokładnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Następnie ułożyć je na rozgrzanym wcześniej talerzu, polać stopionym masłem i posypać wiórkami parmezanu.

Doskonałą zakąską są również szparagi z jajkiem. Do jej wykonania potrzebne są 2 pęczki zielonych szparagów, 4 jajka, łyżka siekanej natki pietruszki, łyżka oliwy z oliwek i sól do smaku. Szparagi należy ugotować jak zawsze, osuszyć i ułożyć na ciepłym talerzu. Ugotowane na twardo jajka należy drobno pokroić, wymieszać razem z siekaną natką pietruszki i posypać po skropionych wcześniej oliwą z oliwek szparagach.

Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Szparagi z migdałami

Będziemy potrzebować:

90 dag szparagów,
2 łyżki masła lub margaryny,
3/4 szklanki płatków migdałowych (prażonych na patelni),
1 łyżka soku cytrynowego,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprz

Obieramy szparagi. Gotujemy je do pół-miękkości w posolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je i wkładamy do zimnej wody (aby przestygły). Następnie odsączamy.

Na małym ogniu rozgrzewamy masło na patelni i smażymy nasze szparagi, aż będą gotowe. Potrawę doprawiamy sokiem cytrynowym, solimy i doprawiamy pieprzem. Przed podaniem szparagi posypujemy migdałami.

Znacie inne przepisy na szparagi? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak wybrać Dj-a na imprezę?

Dobra, taneczna muzyka na imprezie zapewnia w dużej mierze jej sukces. Dzięki odpowiednio dobranemu repertuarowi imprezowicze nie tylko zapamiętają taneczną noc, ale także wyzwolą z siebie pokłady skumulowanej energii. Przygotowując imprezę odpowiednio należy prześwietlić DJ, aby nie okazało się, że mógł go zastąpić byle jaki kolega. Do puszczania muzyki z komputera nie trzeba posiadać wyjątkowych umiejętności.

Jak malować pejzaże?

Przed przystąpieniem do malowania zastanówmy się dobrze nad wyborem motywu oraz przemyślmy jak wybrany temat zakomponujemy na podobraziu. Dla ułatwienia możemy użyć wyciętej z kartonu ramki lub odpowiednio ułożyć dłonie i w ten sposób „kadrować” plener. Gdy mamy wybrany motyw zabieramy się za wykonanie szkicu. Wyznaczmy linię horyzontu i delikatnie rozrysujmy kompozycję, zaznaczając równocześnie najbardziej zacienione miejsca obrazu.

Zobacz też

Nocne moczenie u dorosłych – przyczyny

Większość osób dorosłych, mających problem z utrzymaniem moczu w trakcie snu, posiadało go już w okresie dziecięcym. Powodów tego zaburzenia może być wiele, istnieje też kilka metod leczenia.

Na czym polega organizacja dużego eventu?

Oglądając widowiskowe eventy, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak wielki był ogrom pracy i jak różnorodne zadania mieli do...

Lampy LED – dlaczego warto wybrać to rozwiązanie?

50 000 godzin! Tyle wynosi średni czas pracy żarówki LED. Oznacza to, że jedna żarówka ledowa, może pracować nieprzerwanie...

Może Cię zainteresuje: