Szparagi, które wybieramy w sklepie lub na targu powinny być świeże. Tylko wtedy mamy gwarancję, że będą smaczne. Ponadto, należy zjeść je w ciągu maksymalnie 3 dni, aby nie straciły świeżości. Szparagi należy przechowywać zanurzone w miseczce z zimną wodą w pozycji pionowej.
Przed przystąpieniem do ich gotowania należy je dokładnie wymyć i wypłukać z piasku. Następnie należy odłamać ich twarde końce i jeżeli są grube obrać je z cienkiej warstwy skórki. Szparagi gotuje się około 10 minut w lekko solonej wodzie do miękkości. Przy czym najlepiej gotować je związane razem, aby łatwiej było wyjąć je naraz z gotującej wody. Szparagi doskonale smakują przyrządzone na bardzo rozmaite sposoby.
Doskonałym i najprostszym przepisem są szparagi z masłem szczypiorkowym. Do jego wykonania
około 1,5 kg zielonych szparagów,
100 ml śmietanki 18%,
2 łyżki śmietany 12%,
1/3 kostki roztopionego masła,
pęczek szczypiorku.
W rondelku podgrzewamy śmietankę 18%, stopniowo dodajemy małe kawałki masła i cały czas mieszamy, aż uzyskamy lekki sos. Następnie nie przerywając mieszania należy dodać śmietanę 12%, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy do sosu posiekany szczypiorek i tak przygotowanym sosem polewamy lekko wystudzone szparagi.
Świetnie smakują również szparagi z parmezanem. Ponadto są niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Do tego przepisu należy przygotować 2 pęczki szparagów, 1 szklanki startego parmezanu, 2 łyżki masła i odrobinę soli do smaku. Ugotowane szparagi należy dokładnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Następnie ułożyć je na rozgrzanym wcześniej talerzu, polać stopionym masłem i posypać wiórkami parmezanu.
Doskonałą zakąską są również szparagi z jajkiem. Do jej wykonania potrzebne są 2 pęczki zielonych szparagów, 4 jajka, łyżka siekanej natki pietruszki, łyżka oliwy z oliwek i sól do smaku. Szparagi należy ugotować jak zawsze, osuszyć i ułożyć na ciepłym talerzu. Ugotowane na twardo jajka należy drobno pokroić, wymieszać razem z siekaną natką pietruszki i posypać po skropionych wcześniej oliwą z oliwek szparagach.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Szparagi z migdałami
Będziemy potrzebować:
2 łyżki masła lub margaryny,
3/4 szklanki płatków migdałowych (prażonych na patelni),
1 łyżka soku cytrynowego,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprz
Obieramy szparagi. Gotujemy je do pół-miękkości w posolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je i wkładamy do zimnej wody (aby przestygły). Następnie odsączamy.
Na małym ogniu rozgrzewamy masło na patelni i smażymy nasze szparagi, aż będą gotowe. Potrawę doprawiamy sokiem cytrynowym, solimy i doprawiamy pieprzem. Przed podaniem szparagi posypujemy migdałami.
Znacie inne przepisy na szparagi? Podzielcie się nimi w komentarzach.