Węgierska kuchnia jest bardzo charakterystyczna, niezwykle pikantna, w dużej mierze za sprawą papryki, słodkiej i ostrej stosowanej we wszelkich postaciach: sproszkowanej, suszonej i świeżej. Dodaje się ją do potraw na każdym etapie ich gotowania i dzięki temu zyskują one piękną, czerwoną barwę, aromat i ostrość. Ponadto na Węgrzech króluje właśnie wspomniany już wcześniej gulasz, często podawany w kociołku zwanym bograczem, przyprawiany czerwoną papryką i pieprzem. Jednak wbrew pozorom oryginalny przepis na niego to tzw. zupa gulaszowa i jej późniejsze odmiany. Głównymi składnikami kuchni węgierskiej, obok mięsa, są papryka i pomidory, a sposób przyrządzania odgrywa bardzo dużą rolę. Pomimo powszechności tej metody, tradycyjnej węgierskiej zupy gulaszowej nigdy nie należy zagęszczać mąką, a jedynie koncentratem pomidorowym.
Na Węgrzech poza gulaszem spożywane są również inne potrawy, które nieodłącznie kojarzą się właśnie z tym krajem. Należy do nich panierowany kurczak, smażone nóżki i skrzydełka, kotlety schabowe, serwowane z ryżem i ziemniakami. Z całą pewnością można powiedzieć, że Węgrzy traktują panierowanie, zarówno mięs, jak i wszelakich warzyw jako stosunkowo popularną i powszechną metodę przyrządzania potraw.
Ważną rolę w kuchni węgierskiej odgrywają warzywa, które są nieodłącznym elementem wszystkich podawanych tam dań. Do najpopularniejszych zaliczyć należy paprykę, pomidory, cebulę, marchew i pietruszkę. Są one zwykle smażone lub duszone, a przygotowane na ich bazie posiłki, zwykle z dodatkiem mięs lub ryb, zagęszczane zwykle mąką lub śmietaną.
Innym charakterystycznym elementem kuchni węgierskiej jest królowa tamtejszych wędlin, czyli salami. Jest to produkt znany na całym świecie, obok papryki i gulaszu. Poza tym specjalnością Węgrów są również paprykarze z lekkich mięs, najczęściej cielęciny lub drobiu oraz ryb. Do najpopularniejszych potraw, które możemy zjeść nie tylko na Węgrzech, ale także w węgierskich restauracjach na całym świecie należą wątróbki gęsie zapiekane we własnym tłuszczu, gęsta zupa fasolowa z wędzoną golonką lub kiełbasą i kluseczkami, rybna zupa z dodatkiem papryki i filetami z karpia. Ponadto warto skosztować również nadziewanej ryżem z mięsem papryki podawanej z łagodnym pomidorowym sosem czy pieczonego sandacza, popularnego dania serwowanego głównie w restauracjach nad Balatonem.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Zupa zbójecka
Do ugotowania prawdziwie węgierskiej zupy będziemy potrzebowali:
30 dag wędzonego boczku,
20 dag kiełbasy,
1/2 kg prawdziwków (mogą być inne grzyby),
10 dag mąki,
200 ml śmietany,
2 cebule,
pęczek szczypiorku,
pieprz,
tymianek,
słodka czerwona papryka w proszku,
liść laurowy
Zabieramy się do „rzeźbienia”. Na początku kroimy boczek w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy go w garnku, w którym będziemy gotować. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, oraz grzyby pokrojone w plasterki.
Teraz możemy wstępnie posolić naszą „bazę”. Trzeba jednak z tym uważać, ponieważ boczek jest zazwyczaj słony. Dorzucamy również inne przyprawy.
Po kilkunastu minutach smażenia na wlewamy wodę. Możemy wsypać ok. 2 łyżki przyprawy do zup. Całość gotujemy.
Kiedy się zagotuje, wsypujemy łyżkę mąki o dokładnie mieszamy.
Następnie kroimy kiełbasę w plasterki i dorzucamy do garnka. Zupę zabielamy śmietaną zmieszaną z odrobiną mąki.
Lubicie kuchnie węgierską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.