Poza potrawami z ryżu dominują również ryby, owoce morza, wołowina, drób, a nawet koniki polne. Natomiast kwintesencją kulinariów z Tajlandii jest sztuka łączenia i komponowania podstawowych dla Tajów smaków: kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. Poniżej kilka przepisów na sztandarowe dania tamtego regionu.
Do wykonania tajskiej sałatki z wołowiny oraz curry z krewetek
I
około 40 dag rostbefu lub rumsztyku,
1 świeży ogórek,
1 niezbyt duża czerwona cebula,
1 dymka,
3 gałązki świeżej kolendry,
1 łodyga świeżej trawy cytrynowej,
1 gałązka świeżej mięty,
kilka liści sałaty do dekoracji.
Natomiast do wykonania dipu potrzebne będą:
2 strączki chili,
1 łodyżka selera,
1 ząbek czosnku,
1 limonka.
II
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych,
1 szklanka drobno pokrojonej cebuli,
1 szklanka posiekanych dymek,
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry,
400 ml niesłodzonego mleka kokosowego,
1 szklanka bulionu drobiowego,
3 łyżki tajskiego sosu rybnego,
2 łyżeczki cukru,
1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę,
1 kg surowych krewetek,
odrobina świeżej kolendry,
limonka.
I
Cebulkę, dymkę kolendrę, trawę cytrynową i miętę należy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkiem. Mięso w kawałku należy podsmażyć ze wszystkich stron, aby pozostało soczyste i lekko krwiste w środku. Następnie pokroić go w paski i połączyć z pokrojonymi warzywami i przyprawami. Przygotowanie sosu należy rozpocząć od posiekania chilli i czosnku. Seler należy pokroić w cienkie plasterki i połączyć z chili, czosnkiem z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki. Tak przygotowanym sosem polać mięso i podawać schłodzone w miseczkach na kawałkach liścia sałaty.
II
Przygotowując curry z krewetek posiekaną drobno cebulkę należy zeszklić na oleju. Następnie dodać do niej dymkę, pastę curry i smażyć całość niecałą minutę nieustannie mieszając. Kiedy zapach curry zacznie być mocno wyczuwalny, dolać mleko kokosowe, bulion, sos rybny i przyprawić odrobiną cukru dla lepszego smaku. Dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Następnie oczyścić krewetki, również dodać i smażyć, aż utracą przezroczystość. Całość udekorować listkami kolendry i podawać z cząstkami limonki.
Innym ciekawym przepisem jest ryż z trawą cytrynową Thai, który jest doskonałym dodatkiem do dań głównych. Do jego wykonania potrzebny będzie olej, 2 niewielkie cebulki, szczypta mielonej kurkumy, 1 szklanka ryżu długoziarnistego, 2 łodygi trawy cytrynowej, sól i duża dymka.
Ryż należy dokładnie wypłukać i osuszyć. W średniej wielkości garnku należy rozgrzać olej i zeszklić na nim siekaną cebulkę z dodatkiem kurkumy cały czas mieszając. Połączyć to z ryżem, dodać trochę wody, trawy cytrynowej, doprawić solą i zagotować. Następnie garnek przykryć, zmniejszyć ogień, co jakiś czas mieszając; czekać, aż ryż wchłonie wywar z trawy cytrynowej i stanie się miękki. Garnek należy zdjąć z ognia i odstawić przykryty. Po około 15 minutach z ryżu należy wyjąć trawę, a dodać do niego zeszkloną na patelni dymkę. Całość przyprawić do smaku solą.
Lubicie kuchnię tajską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.