Do przyrządzenia bakłażanów z mozzarelą przygotuj:
mąka do panierowania
sól, pieprz
250 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
olej lub oliwa do smażenia
50 dag dojrzałych pomidorów
bułka tarta
suszony oregano lub tymianek
pęczek posiekanej natki
Uwaga!
Przygotowując bakłażany należy pamiętać o jednej głównej zasadzie i jednej wskazówce:
– przed podaniem czy przyrządzeniem należy obficie go posolić i odstawić na 20-30 minut – pozwoli to pozbyć się bakłażanowi naturalnej dla niego goryczki, której na przykład nie posiada cukinia, i nadmiaru wody, przeszkadzającej w czasie jego dalszej obróbki, zwłaszcza w czasie smażenia
– po usmażeniu należy odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników, na które można położyć wyjęte z patelni plastry bakłażana
Bakłażany umyć, pokroić na grube plastry, posolić z dwóch stron i odstawić na przynajmniej 30 minut, następnie odsączyć z nadmiaru wody, wysuszyć za pomocą papierowych ręczników. Rozgrzać olej lub oliwę na patelni, przez chwilkę podsmażyć czosnek, wyjąć, kiedy zacznie się rumienić, gdyż mocno usmażony czosnek robi się gorzki.
Na czosnkowym oleju smażyć panierowane w mące plastry bakłażana, odsączyć na papierowych ręcznikach, przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekanek, wysmarowanego olejem lub oliwą i wysypanego bułka tartą. Pomidory pokroić w drobną kostkę, rozsypać po bakłażanach, lekko posolić i popieprzyć, na nie rozłożyć plastry mozzarelli, na która posypać w dowolnej ilości suszony tymianek bądź oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piec ok. 15-20 minut, aż mozzarella się roztopi i nabierze miejscami jasnobrązowego koloru.
Wyjąć, podać w naczyniu na stół, nakładać na talerze szeroką, płaską łyżką.
Do taki przyrządzonej zapiekanki można dodać warzywa, które lubimy, pasujące do smaku bakłażanów, mogą to być pieczarki, cebula, kurki zamiast pomidorów, a także podduszone wcześniej mięso mielone, doprawione przyprawami pochodzącymi z kuchni włoskiej, tureckiej, greckiej, egipskiej bądź indyjskiej.
Jakie inne pomysły na pieczone bakłażany znacie?