W wielu potrawach smak ziół wymieszanych z masłem jest wręcz nieodzownym, takim przykładem są zapiekane ślimaki, do których dodaje się po łyżeczce masła wymieszanego z czosnkiem, solą, posiekaną pietruszką, odrobiną musztardy, a nawet zmielonych migdałów.
2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane lub zmiażdżone
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Uwaga!
Tak naprawdę składniki ziołowego masła zależą od smakowych upodobań przygotowujących posiłki. Zamiast szczypiorku i koperku można dodać posiekaną świeżą bazylię bądź tymianek czy rozmaryn – pasujący do grillowanych kawałków karkówki czy polędwicy. Posmarowane masłem grzanki można oprószyć szczyptą przyprawy typu vegeta, wtedy do masła nie dodajemy soli.
Masło wymieszać z czosnkiem, pietruszką, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem, dodanym do smaku. Tak przygotowane masełko ziołowe świetnie nadaje się do nadziewania zawijanych kotletów drobiowych, panierowanych przed smażeniem w mące, jajku i tartej bułce. A oto jeszcze jeden pomysł na masło ziołowe.
80 g miękkiego masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w miseczce.
A Wy jakie zioła dodajecie do masła?