W ramach poszerzania kulinarnych eksperymentów warto jednak spróbować chociaż poczęstować rodzinę czy znajomych kotletami z wątróbki drobiowej.
1 cebula
25 dag pieczarek
1 jajko
ok. 6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Wątróbkę opłukać, usunąć z niej błony i pokroić w drobną kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki starte na tarce z grubymi otworami. Wbić jajko, wsypać mąkę, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać mąkę. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety. Podawać z różnymi surówkami.
Poza tak przyrządzonymi kotletami można przygotować również kotlety panierowane, do których nadaje się wątróbka wieprzowa:
60 dag wątróbki wieprzowej
sól
czarny pieprz
mąka
jajko
tarta bułka
olej do smażenia
Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły i pokrajać w plastry o grubości 15, – 2 cm. Przygotować trzy talerzyki: w jednym rozbełtać jajko, do drugiego wsypać mąkę ze szczyptą soli, a do trzeciego bułkę tartą. Plastry wątróbki panierować najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po przełożeniu na talerzyk oprószyć sola i pieprzem.
Podawać z ziemniakami, frytkami i z surówkami, np. z zieloną sałatą w sosie winegret.
A Wy jaki macie pomysł na podanie wątróbki?