Zawędrowały do Europy dzięki kontaktom Europejczyków z Arabami, którzy przyrządzają z nich także zapiekankę.
Do zrobienia zapiekanki z bakłażanów będziesz potrzebować:
4 łyżki oliwy z oliwek
400 g sera żółtego dobrego do zapiekania
2 łyżki masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu
sól, czarny zmielony pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Bakłażany umyć, pokroić na plastry o grubości ok. pół centymetra, każdy plaster posolić i odstawić na 30 minut, by pozbyły się w ten sposób goryczki i niepotrzebnej wody. Następnie osuszyć je na papierowym ręczniku i usmażyć na oliwie na jasnozłoty kolor.
Zetrzeć ser na tarce z grubymi lub cienkimi otworami. Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, uprażyć na nim przez chwilkę mąkę, zalać ją mlekiem i bulionem, zagotować, nieustannie mieszając aż sos stanie się gęsty, wsypać wtedy szczyptę gałki. Dodać ¾ ilości startego sera do gorącego sosu, poczekać chwilkę, żeby się w nim rozpuścił, doprawić solą i pieprzem.
W małym, ale głębokim naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę usmażonych bakłażanów, polać je odrobiną sosu, czynność powtarzać aż do wykończenia składników pamiętając, by na wierzchu znalazł się sos. Posypać go pozostawioną częścią startego sera, piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. do uzyskania na wierzchu złotego koloru.
Jeśli nie lubimy smaku sosu serowego na beszamelu, możemy przyrządzić bakłażany w inny sposób – zapiekając z mięsem.
3 bakłażany
4 łyżki oleju lub oliwy + dodatkowe 4 łyżki oleju lub oliwy
1 cebula
60 dag mielonego mięsa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Rozpocząć od przygotowania farszu: na rozgrzanym oleju (4 łyżki) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać mięso i usmażyć je rozgniatając widelcem lub łyżką aż nabierze ciemnego koloru.. Doprawić solą i pieprzem lub innymi dowolnymi przyprawami, wlać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem ok. 20-30 minut.
Bakłażany umyć, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć miąższ, zostawiając dwu centymetrowe ścianki, posypać wnętrze solą, odstawić na 30 minut do góry dnem, by wydzielająca się woda z goryczką mogła spokojnie spływać.
Po tym czasie wysuszyć je papierowym ręcznikiem, nałożyć mięso do każdej połówki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Koncentrat pomidorowy zagotować z trzema szklankami wody, 4 łyżkami oleju, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlać do naczynia z bakłażanami tak, by pomidorowa woda sięgała do połowy warzyw. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, a potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec dalej przez ok. 40-45 minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Która wersja zapiekanki z bakłażanem bardziej przypadła Wam do gustu?