Jest to dobra propozycja na obiad lub obiadokolację w sezonie jesienno – zimowym.
4-5 ziemniaków
50 g masła
2 łyżki mleka
sól
warstwa mięsno-warzywna:
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka smalcu bądź 2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka wołowego bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
od ½ do 1 łyżki sosu Worcestershire
½ szklanki mrożonego bądź świeżego zielonego groszku
liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1 ziarno jałowca
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 dag żółtego sera
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, potrzymać przez chwilkę na ogniu, by woda odparowała, następnie utłuc je z dodatkiem masła i mleka, doprawić ewentualnie solą.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym w dużym garnku lub głębokiej patelni. Dodać mięso, rozdrobnić drewnianą łyżką i smażyć, aż nabierze ciemnego koloru. Dołożyć wtedy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i chwilkę ją poddusić. Oprószyć wszystko mąką, chwilę podsmażyć, następnie dodać zagotowany bulion, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listek laurowy, ziarna pieprzu i jałowca oraz zioła prowansalskie i groszek. Zagotować wszystko pod przykryciem i dusić przez około 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i gotować ok. 5 – 7 minut do zgęstnienia, by odparował nadmiar bulionu. Kiedy się to stanie przełożyć do niezbyt dużego żaroodpornego naczynia do zapiekanek, przykryć ziemniaczanym puree, posypać tartym żółtym serem i piec przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni C, aż wierzch się zrumieni.
Podawać z kruchą sałatą w sosie winegret.
Podzielcie się swoimi przepisami na zapiekankę pasterską.