Jest to roślina od wieków spotykana nie tylko w Polsce, ale także w całej Europie i niektórych rejonach Azji. Kwitnie od mają do czerwca, a owe soczyste owoce pojawiają się w lipcu i sierpniu.
Od dawna również osoby zajmujące się medycyna naturalną wykazują duże zainteresowanie właściwościami czarnego bzu, wśród których najbardziej ceni się:
– działanie napotne i przeciwgorączkowe, stąd stosowanie go w czasie przeziębień,
– możliwość wzmacniania naczyń krwionośnych,
– właściwości odkażające – wykorzystywane przy zapaleniu oczu i gardła,
– właściwości uodparniające.
Zastosowanie lecznicze czarnego bzu wiąże się z występującymi w nim składnikami: olejkami eterycznymi, śluzami, związkami wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza, witamin (zwłaszcza A, B1, B2 i C), garbników, pektyn i kwasów owocowych.
Poza sokiem z dojrzałych owoców, zalecanych do picia w czasie sezonu jesienno – zimowego, przygotowuje się z czarnego bzu także konfitury, dżemy, marmolady (z domieszką choćby jabłek), nalewki, likiery i galaretki.
Konfitura z czarnego bzu
500 g cukru
sok z ½ dużej cytryny
Owoce umyć, oddzielić od baldachimu, wsypać do garnka, podlać odrobina wody, wsypać cukier, wcisnąć sok z cytryny, doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć płomień i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż do powstania masy o gęstej konsystencji. Gorące przełożyć do słoiczków (wcześniej dobrze umytych i wysuszonych), zakręcić przykrywkę, obrócić do góry dnem i zostawić je w taki sposób do całkowitego wystygnięcia.
Tak przygotowane konfitury można podawać z naleśnikami, różnego rodzaju placuszkami i goframi. Świetnie nadają się do wymieszania z gorącą herbatą czy do zmiksowania z innymi owocami w mlecznym koktajlu.
Świetnym sposobem na domowe wspomaganie leczenia przeziębienia jest syrop przygotowany z kwiatów czarnego bzu. Z jednego litra wody i 700 g cukru przyrządza się syrop, którym po wystudzeniu zalewa się przełożone w dużym słoju grube plastry dwóch nieobranych cytryn z 50 baldachami kwiatów czarnego bzu. Słój przykrywa się pergaminem i ustawia w nasłonecznionym miejscu na 8-10 dni. Można również dodać laskę wanilii czy cynamonu. Następnie sok zlewamy przez gazę lub bardzo drobne sitko do garnka, podgrzać (ale nie gotować), wlać gorący do butelek lub słoików, zakręcić, postawić do góry dnem dla pewności szczelnego zamknięcia i wystudzony umieścić w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
sxc.hu
Stosujecie czarny bez w swojej diecie?