Do wykonania chelba pszennego potrzeba naprawdę niewiele: dobrej mąki, drożdży, soli, wody i ciepłego miejsca, w którym ciasto może spokojnie podwajać swoją objętość. Dobą mąką do wypieku chleba będzie tak zwana mąka chlebowa, oznaczana fachowo numerem: 750. Oznacza to, iż jest grubiej mielona od tak zwanej tortowej – typ 450, ale cieniej od razowej – typ 1850. Nadaje się nie tylko do pieczenia chleba, ale także bułek, pizzy, a nawet niektórych ciast i ciasteczek.
Bardzo łatwym do upieczenia chlebem, kojarzący się bardziej z pszenną bułką niż z wiejskim, czy jak się teraz mówi, rustykalnym smakiem dawnego pieczywa, jest chleb pszenny na jednodniowym zakwasie. Do jego wykonania (najlepiej zacząć przygotowania wieczorem) będzie potrzebne:
3,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki suszonych drożdży instant
Wszystko wmieszać w misce do czasu aż powstanie gładka masa. Spryskać olejem i przykryć ściereczką. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Następnie dodać:
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
Składniki połączyć do czasu, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem z lnianej ściereczki na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich można uformować okrągły bochenek lub przełożyć do dwóch podłużnych foremek zwanych keksówkami, wysmarowanych olejem i wysypanych żytnimi otrębami. Wierzch ciasta posmarować olejem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Kiedy chleby wyraźnie podrosną, włożyć je delikatnie, by nie opadły, do nagrzanego piekarnika do temp. 220 stopni C. Piec ok. 40 minut. Przed pokrojeniem chleb powinien dobrze wystygnąć, gdyż krojony na gorąco, może nabrać cech zakalca.
Znacie inny przepis na chleb pszenny? Podzielcie się nim w komentarzu.