Kawałek czekoladowego tortu, przełożonego aksamitnym czekoladowym kremem i polanego rozpuszczoną w słodkiej śmietance czekoladą uświetni z pewnością urodziny, zaręczyny i inne różnorodne rodzinne rocznice. Do jego wykonania będzie potrzebne:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
1 szklanka mleka
1 kostka margaryny lub masła
2 jajka
0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
na krem:
100 g ciemnej czekolady
200 g słodkiej śmietany 36%
200 g masła
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 opakowanie śmietan-fix
1 łyżka kremu czekoladowego typu nutella
Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, odstawić do ostudzenia. Kiedy masa jest zimna, wstawić do lodówki i bardzo mocno ją schłodzić (ok. 3-4 godziny). 1 szklankę mleka wstawić do zagotowania, w drugiej wymieszać cukier, ekstrakt z wanilii i obie mąki. Ugotować gęsty budyń, wystudzić.
Upiec ciasto: w małym garnku rozpuścić tłuszcz z mlekiem, przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, kakao i sodę. Ucierając dodawać tłuszcz z mlekiem, następnie jajka i dżem. Po dokładnym wymieszaniu przelać do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy i piec ok. 35 – 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Przekroić na trzy części.
Mocno schłodzoną masę czekoladową ubić dodając śmietan-fix – proszek do utrwalania bitej śmietany. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodawać budyń, nutellę a potem także stopniowo czekoladową śmietanę. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Jeśli jej zostanie posmarować również wierzch i brzegi tortu. Udekorować.
Jeśli chcemy uzyskać piękną, gładką i przede wszystkim czekoladową powierzchnię tortu wystarczy rozpuścić w 4-5 łyżkach gorącej słodkiej śmietany 1 tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady i posmarować nią ciasto.
Znacie inny przepis na tort czekoladowy? Podzielcie się nim w komentarzu.