Wystarczyło bowiem rozpuścić w garnku zwykłe cukierki nazywające się krówki, dosypać preparowanego ryżu i w czasach, kiedy cukier był na kartki, otrzymać sporą ilość słodkich kulek. Trudno co prawda nazwać je wypiekiem, ale smakują równie dobrze jak kawałek słodkiego ciasta. Do ich przygotowania będzie potrzebne:
120 g margaryny
150 g ryżu preparowanego
500 g krówek
2 łyżki kakao
Krówki, margarynę i kakao rozpuścić w dużym garnku na małym płomieniu często mieszając. Następnie wsypać preparowany ryż, dobrze wymieszać. Uformować z ciepłej masy kulki, ułożyć je na papierze do pieczenia, kiedy dobrze wystygną, przenieść na półmisek lub talerz, na którym będą podawane.
Pod nazwą słodkich szyszek kryje się też inny rodzaj szybko przyrządzonych słodyczy, także związanych z latami kryzysu, kiedy trudno dostępne czekoladowe wyroby dobrej jakości zastępowało się choć kawałkiem mocno kakaowych ciasteczek o kształcie małych szyszek. Do ich wykonania będzie potrzebne:
4 łyżki dobrego, ciemnego kakao
6 łyżek mleka
1 szklanka i 2 łyżki cukru
płatki owsiane
Wszystkie składniki oprócz płatków owsianych umieścić w garnku i doprowadzić na małym ogniu do dokładnego ich połączenia. Uważać, aby nie zagotować kakaowej masy, gdyż tłuszcz może oddzielić się od reszty. W tym celu należy od czasu do czasu zdjąć garnek z ognia i rozcierać jej składniki aż do ich rozpuszczenia. Na koniec dodać płatki owsiane w takiej ilości, by masa była bardzo gęsta. Chwilkę trzymamy ją na małym ogniu, po czym łyżką nabieram sporą ilość masy i układamy w postaci małych małych szyszek na papierze do pieczenia. Po przestygnięciu słodkości, przenosimy je do naczynia, w którym będą podawane.
W innej wersji powyższych słodkich szyszek płatki owsiane można zastąpić płatkami kukurydzianymi i dodać bakalie: posiekane grubo orzechy, rodzynki, pokrojone suszone morele.
Znacie inny przepis na szyszki? Podzielcie się nim w komentarzu.