Pierwsze z nich to grzanki ziołowe. Do ich wykonania potrzebne jest pieczywo. Najlepiej, aby był to biały chleb, bułka, weka lub pieczywo razowe i najlepiej bez sezamu, maku ani innej posypki, ponieważ bardzo łatwo się wtedy przypala. Należy również pamiętać, że grzanki z pieczywa razowego będą w smaku nieco bardziej kwaskowe niż z pieczywa białego, jednak nadal pozostają bardzo smaczne. Dobrze również, aby pieczywo było nieco starsze, czerstwe, wtedy łatwiej będzie można je drobno pokroić i przygotować z niego smaczne grzanki. Ponadto należy zaopatrzyć się w tłuszcz do smażenia, oliwę lub olej, czosnek oraz zioła wedle uznania, może to być oregano, zioła prowansalskie, bazylia czy nawet koperek.

Pieczywo należy pokroić w niewielką kostkę im mniejsza, tym smaczniejsze i bardziej apetyczne grzanki. Następnie na dużej patelni należy rozgrzać przygotowany wcześnie tłuszcz. W tym przypadku nie ma większego znaczenia, czy jest to oliwa do smażenia czy też zwykły olej słonecznikowy. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone pieczywo, uważając, aby nie wsypać na patelnię również okruszków, które bardzo szybko się spalą i swoją goryczą zepsują smak pozostałych grzanek. Z wierzchu całość posypać przygotowanymi przyprawami i dobrze zamieszać, aby wszystko równomiernie zamoczyło się w tłuszczu i przyprawach. Całość należy smażyć na malutkim ogniu, co jakiś czas obracając i mieszając do momentu uzyskania przez grzanki złocisto-brązowego koloru.

Inny przepis podaje, aby przygotować dużą kromkę jasnego pieczywa, trochę oleju lub oliwy do smażenia, 2 ząbki czosnku, 2 małe pikantne papryczki lub szczyptę świeżo mielonego pieprzu oraz przyprawy do smaku, majeranek lub oregano.

Na patelnię należy wlać tłuszcz, wrzucić do niego pokrojone w plasterki ząbki czosnku, rozkruszone papryczki oraz przyprawy i zacząć podgrzewać. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo ciepły wyjmujemy z niego czosnek, wrzucamy na patelnię pokrojone w niewielką kosteczkę pieczywo i smażymy je do zrumienienia.

Znacie inny przepis na grzanki? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSos curry – przepis
Następny artykułNachos – przepisy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here