Do przygotowania tradycyjnego dania meksykańskiego będzie potrzebne duże opakowanie nachos (250 g). W Polsce produkuje je szereg mniej lub bardziej znanych firm. Warto jednak wybrać te bardziej zbliżone smakiem do prawdziwych nachos, a nie jak w przypadku pozostałych, smakujące jak zwykle chipsy. Następnie należy przygotować miseczkę startego żółtego sera. Gatunek nie ma tutaj znaczenia, bo zarówno ser łagodny, jak i ten o ostrym, wyrazistym smaku będą doskonale pasowały.
Ponadto do przygotowania sosu – salsy
2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem,
sól i pieprz do smaku,
słoiczek sosu pomidorowego.
Do tradycyjnego nachos podaje się również bardzo ostry sos, dlatego można przygotować również papryczkę chilli (świeżą lub sproszkowaną).
Nachos przed podaniem należy dobrze zapiec. W tym celu trzeba przygotować wyłożoną folią aluminiową lub pergaminem blachę i wyłożyć na nią nachos. Tak przygotowane polewamy sosem pomidorowym, posypujemy drobno posiekaną cebulką, startym żółtym serem oraz papryczką chilli i zapiekamy w piekarniku, do momentu aż ser się roztopi. Tak przygotowane nachos smakują najlepiej na ciepło, kiedy ser jeszcze się ciągnie.
Inna wersja tego samego przepisu podaje, aby nachos wysypać na blachę, posypać startym żółtym serem i zapiekać. Doskonale sprawdzi się tutaj również kuchenka mikrofalowa. W tym czasie można w rondelku przygotować salsę do nachos.
2 pomidory,
2 papryki (żółta i czerwona),
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 papryczka chilli.
Warzywa drobno pokroić i razem wymieszać, najlepiej zmielić blenderem lub rozdrabniaczem do warzyw, doprawić do smaku (sól, pieprz, oregano, bazylia, przypraw warzywna), Zalać sokiem z połowy cytryny i limonki. Odstawić do lodówki na godzinę, przelać do małego półmiska i maczać w salsie zapieczone z serem nachos.
Znacie inny przepisy z wykorzystaniem nachos? Podzielcie się nim w komentarzu.