Do przygotowania rogalików
80 g masła,
300 g mąki,
150 ml śmietany,
35 g drożdży,
60 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 duże jajka,
szczypta soli,
mały słoiczek kremu czekoladowego.
Z tak przygotowanych składników wypieczemy około 8-10 rogalików, w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta.
Uwaga!
Innym wariantem czekoladowego nadzienia do rogalików jest mleczna czekolada w tabliczce. Wtedy na każdy, w zależności od wielkości rogalików. Zawijamy, smarujemy białkiem i pieczemy.
Ponieważ mamy do czynienia z rogalikami drożdżowymi w pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn. W tym celu lekko podgrzewamy śmietanę (nie może być zimna, ponieważ drożdże nie lubią dużych różnic temperatur), dodajemy do niej pokruszone drożdże, połowę przygotowanego cukru, 100 g mąki i wszystkie te składniki dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
W tym czasie należy przygotować pozostałe składniki. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki, natomiast żółtka, wraz z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym wkładamy do jednej miseczki i ucieramy na gładką masę o jednolitej konsystencji. Kiedy rozczyn drożdżowy już wyrośnie, należy dodać do niego pozostałą część mąki, masę jajeczną oraz szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili należy dodać do ciasta miękkie, pokrojone masło i nadal ugniatać. Kiedy ciasto uzyska gładką strukturę i nie będzie się zbytnio kleiło do rąk można ułożyć je na podsypanej mąką stolnicy, cieniutko rozwałkować, do grubości maksymalnie 5 mm. Następnie należy wykroić z niego 8 trójkątów, najlepiej w taki sam sposób jak kroi się pizzę, od środka. Na każdym z powstałych w ten sposób trójkąciku należy nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zawijać od szerszej strony ciasta do węższej. Blachę do wypieku rogalików należy posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Układamy na niej rogaliki niezbyt blisko siebie, bo jeszcze wyrosną, smarujemy z wierzchu rozmieszanym białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez maksymalnie 20 minut.
Znacie inny przepis na rogaliki z czekoladą? Podzielcie się nim w komentarzu.