Do przygotowania rogalików

80 g masła,
300 g mąki,
150 ml śmietany,
35 g drożdży,
60 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 duże jajka,
szczypta soli,
mały słoiczek kremu czekoladowego.

Z tak przygotowanych składników wypieczemy około 8-10 rogalików, w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta.

Uwaga!

Innym wariantem czekoladowego nadzienia do rogalików jest mleczna czekolada w tabliczce. Wtedy na każdy, w zależności od wielkości rogalików. Zawijamy, smarujemy białkiem i pieczemy.

Ponieważ mamy do czynienia z rogalikami drożdżowymi w pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn. W tym celu lekko podgrzewamy śmietanę (nie może być zimna, ponieważ drożdże nie lubią dużych różnic temperatur), dodajemy do niej pokruszone drożdże, połowę przygotowanego cukru, 100 g mąki i wszystkie te składniki dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

W tym czasie należy przygotować pozostałe składniki. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki, natomiast żółtka, wraz z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym wkładamy do jednej miseczki i ucieramy na gładką masę o jednolitej konsystencji. Kiedy rozczyn drożdżowy już wyrośnie, należy dodać do niego pozostałą część mąki, masę jajeczną oraz szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili należy dodać do ciasta miękkie, pokrojone masło i nadal ugniatać. Kiedy ciasto uzyska gładką strukturę i nie będzie się zbytnio kleiło do rąk można ułożyć je na podsypanej mąką stolnicy, cieniutko rozwałkować, do grubości maksymalnie 5 mm. Następnie należy wykroić z niego 8 trójkątów, najlepiej w taki sam sposób jak kroi się pizzę, od środka. Na każdym z powstałych w ten sposób trójkąciku należy nałożyć łyżeczkę kremu czekoladowego i zawijać od szerszej strony ciasta do węższej. Blachę do wypieku rogalików należy posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Układamy na niej rogaliki niezbyt blisko siebie, bo jeszcze wyrosną, smarujemy z wierzchu rozmieszanym białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez maksymalnie 20 minut.

Znacie inny przepis na rogaliki z czekoladą? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNachos – przepisy
Następny artykułRolada z jabłkami – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here