Do jej samodzielnego wykonania
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 jajka,
3 łyżki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta soli.
W pierwszej kolejności należy rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Najpierw należy ze szczyptą soli ubić białka, miksując do momentu, aż białka będą się rwały na kawałki, a nie ciągnęły. Wtedy do białek można dodać cukier, cukier waniliowy i nadal miksując, pod koniec dodawać stopniowo żółtka. Do tak przygotowanej jajecznej masy należy wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Masę należy wylać na blachę posmarowaną wcześniej masłem, posypaną bułką tartą i piec przez 15 minut w 180 st. C.
Natomiast do wykonania jabłecznej masy do ciasta
0,5 kg jabłek,
2 łyżki cukru,
1 opakowanie cytrynowej galaretki,
cukier puder do dekoracji.
W czasie pieczenia ciasta należy przygotować jabłka. W tym celu obieramy je, myjemy, dusimy z cukrem, a kiedy lekko przestygną, miksujemy. Cytrynową galaretkę należy rozpuścić w połowie szklanki wody, dokładnie rozmieszać i dodać do jabłek.
Kiedy ciasto się upiecze, należy wyjąć je z piekarnika i przełożyć na stolnicę lub dużą deskę. W tym celu należy przykryć całą blachę dużą ścierką i trzymając jej brzegi delikatnie odwrócić, aby ciasto spadło na ściereczkę (najlepiej poprosić kogoś o pomoc) i ułożyć ściereczkę z ciastem na desce. Zanim wystygnie należy rozsmarować na nim masę jabłkową pozostawiając jeden brzeg czysty, aby masa nie wypływała podczas zwijania i z pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulonik. Należy zrobić to niezbyt ciasno, aby nie popękało, ale także niebyt luźno, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą związały i rolada się nie rozpadała.
Następnie należy owinąć ją ciasno ściereczką i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby jabłeczne nadzienie zastygło i całość dobrze się utrwaliła. Po wyjęciu ciasto odwinąć ze ściereczki, ułożyć na deseczce, posypać cukrem pudrem i kroić na niezbyt grube plasterki.
Znacie inny przepis na roladę z jabłkami? Podzielcie się nim w komentarzu.