Do koktajlu truskawkowego, poza owocami, potrzebujemy przede wszystkim cukru i kefiru. Stosunek truskawek do kefiru powinien być 3:2. Na każde 100 g truskawek używamy około 70 ml kefiru oraz łyżeczkę cukru. Jeśli chodzi o inne dodatki – do kefiru truskawkowego świetnie pasuje mięta, jej listki wrzucamy wtedy wraz z owocami. Idealne są jagody, maliny, poziomki. Możemy dodać soku z cytryny, aby ożywić smak, podobnie działa kiwi, wtedy jednak koktajl jest bardzo orzeźwiający i dość kwaśny. Bardzo lubianym połączeniem są truskawki z bananami i kiwi. Dzięki bananom, które złagodzą smak kiwi, koktajl nie będzie bardzo kwaśny. Do truskawek pasują też brzoskwinie, tak świeże, jak z puszki. Nawet pistacje świetnie się komponują, choć nie jest to już takie oczywiste połączenie. Truskawki z kefirem i cukrem są jednak niezmienną bazą.

Koktajl robi się banalnie – oczyszczone i pozbawione listków truskawki wrzucamy do blendera, zalewamy kefirem, zasypujemy cukrem i ścieramy na gładką, jednolitą masę. Pyszne. Najlepiej podawać schłodzony chwilę w lodówce. Koktajl ozdobiony listkiem zielonej mięty od razu staje się elegancki i możemy podać go na letnim, czerwcowym party w ogrodzie.

Znacie inny przepis na koktajl truskawkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRolada z jabłkami – przepis
Następny artykułKrewetki stir-fry – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here