Napoje Koktajl truskawkowy - przepis

Koktajl truskawkowy – przepis

-

Do koktajlu truskawkowego, poza owocami, potrzebujemy przede wszystkim cukru i kefiru. Stosunek truskawek do kefiru powinien być 3:2. Na każde 100 g truskawek używamy około 70 ml kefiru oraz łyżeczkę cukru. Jeśli chodzi o inne dodatki – do kefiru truskawkowego świetnie pasuje mięta, jej listki wrzucamy wtedy wraz z owocami. Idealne są jagody, maliny, poziomki. Możemy dodać soku z cytryny, aby ożywić smak, podobnie działa kiwi, wtedy jednak koktajl jest bardzo orzeźwiający i dość kwaśny. Bardzo lubianym połączeniem są truskawki z bananami i kiwi. Dzięki bananom, które złagodzą smak kiwi, koktajl nie będzie bardzo kwaśny. Do truskawek pasują też brzoskwinie, tak świeże, jak z puszki. Nawet pistacje świetnie się komponują, choć nie jest to już takie oczywiste połączenie. Truskawki z kefirem i cukrem są jednak niezmienną bazą.

Koktajl robi się banalnie – oczyszczone i pozbawione listków truskawki wrzucamy do blendera, zalewamy kefirem, zasypujemy cukrem i ścieramy na gładką, jednolitą masę. Pyszne. Najlepiej podawać schłodzony chwilę w lodówce. Koktajl ozdobiony listkiem zielonej mięty od razu staje się elegancki i możemy podać go na letnim, czerwcowym party w ogrodzie.

Znacie inny przepis na koktajl truskawkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Czym są czyraki? – przyczyny, objawy

Czyraki to nic innego jak mające zapalne podłoże guzki. Powstają one w wyniku ropnego zapalenia mieszków włosowych i ich otoczenia. Stąd właśnie ich występowanie związane jest najczęściej z owłosioną skórą ciała i pojawiają się zwykle tam, gdzie skóra poci się najsilniej, czyli przede wszystkim na karku, plecach, grzbiecie dłoni, podudziach i pośladkach.

Sos do spaghetti – przepis

Spaghetti jest daniem prostym, smacznym, bardziej wykwintnym niż schabowy z ziemniakami. Pochodzi z Włoch, dobrze prezentuje się na talerzu, łatwo do niego dobrać wino. Najbardziej popularne jest spaghetti bolońskie lub neapolitańskie – z czerwonymi, pomidorowymi sosami. Podstawową różnicą jest mięso – w bolońskim jest go sporo, neapolitańskie jest bezmięsne.

Zobacz też

Jaki kask motocyklowy kupić?

Wybór własnego kasku często zabiera więcej czasu niż wybór całej reszty stroju, całkiem zresztą słusznie, stanowi on podstawowa ochronę dla każdego kierowcy jednośladu i jednocześnie wybierany jest zgodnie z własnymi upodobaniami. O gustach się nie dyskutuje, dlatego tę kwestie rozpatruje sam we własnym zakresie, ale warto zapoznać się z podstawowymi problemami podczas zakupu, zakładając, że kask posiada wymagane certyfikaty bezpieczeństwa.

Czym zajmuje się E100?

Firma E100 jest międzynarodowym dostawcą usług dla firm transportowych. Od ponad 20 lat pomagamy firmom uprościć procesy związane z...

Jak rozmawiać o zaburzeniach osobowości z bliskimi: jak uniknąć stigmatyzacji i jak zbudować zrozumienie dla problemów emocjonalnych

Zaburzenia osobowości są jednym z najtrudniejszych do zrozumienia problemów emocjonalnych. Chociaż nie są one rzadkie, wiele osób nadal nie...

Może Cię zainteresuje: