Do koktajlu truskawkowego, poza owocami, potrzebujemy przede wszystkim cukru i kefiru. Stosunek truskawek do kefiru powinien być 3:2. Na każde 100 g truskawek używamy około 70 ml kefiru oraz łyżeczkę cukru. Jeśli chodzi o inne dodatki – do kefiru truskawkowego świetnie pasuje mięta, jej listki wrzucamy wtedy wraz z owocami. Idealne są jagody, maliny, poziomki. Możemy dodać soku z cytryny, aby ożywić smak, podobnie działa kiwi, wtedy jednak koktajl jest bardzo orzeźwiający i dość kwaśny. Bardzo lubianym połączeniem są truskawki z bananami i kiwi. Dzięki bananom, które złagodzą smak kiwi, koktajl nie będzie bardzo kwaśny. Do truskawek pasują też brzoskwinie, tak świeże, jak z puszki. Nawet pistacje świetnie się komponują, choć nie jest to już takie oczywiste połączenie. Truskawki z kefirem i cukrem są jednak niezmienną bazą.
Koktajl robi się banalnie – oczyszczone i pozbawione listków truskawki wrzucamy do blendera, zalewamy kefirem, zasypujemy cukrem i ścieramy na gładką, jednolitą masę. Pyszne. Najlepiej podawać schłodzony chwilę w lodówce. Koktajl ozdobiony listkiem zielonej mięty od razu staje się elegancki i możemy podać go na letnim, czerwcowym party w ogrodzie.
Znacie inny przepis na koktajl truskawkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.