Istnieje wiele różnorodnych potraw curry. Bardzo popularnymi potrawami z curry są sosy, które można dodać do niemal wszystkich dań. Poniżej przedstawiamy dwa nieco różniące się między sobą przepisy na wykonanie sosu curry.
Do wykonania pierwszego z nich
mały kubeczek niezbyt gęstego jogurtu naturalnego,
2 małe łyżeczki cukru,
1 łyżka stołowa curry,
świeżo zgnieciony ząbek czosnku,
sól i przyprawa warzywna do smaku.
Wszystkie przygotowane składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać przyprawiając do smaku i podawać zarówno z ryżem, jak i rybami lub mięsem drobiowym.
Do przygotowania sosu curry w innej wersji
pół szklanki wołowego bulionu,
pół szklanki mleka,
1 niedużą cebulkę,
2 łyżki stołowe curry,
1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej,
1 łyżkę masła,
nieduże słodkie jabłko,
sól i pieprz do smaku.
Łyżkę masła należy włożyć do garnka i rozpuścić, uważając, aby go nie spalić. W tym czasie należy obrać cebulkę, bardzo drobno ją posiekać i wrzucić do roztopionego masła. Całość podsmażyć chwilkę, aż cebulka się zeszkli. Następnie należy obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn jabłko. Do szklanki wlać małą łyżeczkę wody i rozmieszać w niej łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie w osobnym naczyniu, najlepiej niedużej misce, wymieszać bulion, mleko oraz curry. Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, dodać do całości rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną oraz starte jabłko. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i wlać do rozgrzanego masła z cebulką. Całość podsmażać na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło. Po tym czasie przez niezbyt drobne sitko przecieramy całość sosu i jeszcze przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Przed podaniem należy sos należy przyprawić solą i pieprzem.
Znacie inny przepis na curry? Podzielcie się nim w komentarzu.