Do jego wykonania
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
puszka kukurydzy, przyprawa do kuchni meksykańskiej,
pół kostki rosołowej,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
300 g żółtego sera,
1 czerwona papryka,
6 gotowych placków tortilla.
Placki tortilla należy wyjąć z opakowania i zagrzać w piekarniku. W tym celu zawijamy je w folię aluminiową i grzejemy przez kilka minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C.
W tym czasie rozgrzewamy na patelni kilka łyżek tłuszczu, smażymy na nim mięso mielone, aż wypuści soki, które odparują i mięso zacznie się lekko podsmażać. Wtedy dolewamy do niego szklankę gorącej wody rozmieszanej z połową kostki rosołowej i koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawą do kuchni meksykańskiej i dokładnie mieszamy. Następnie należy wrzucić do mięsa kukurydzę i paprykę. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Ciepłe placki tortilla wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii i układamy na talerzach. Na środek każdego z nich układamy trochę mięsno-warzywnego nadzienia, posypujemy serem i zwijamy w rulonik lub składamy na pół. Tak przygotowane placki podajemy ułożone na talerzu. Jemy używając noża i widelca.
Ciekawym urozmaiceniem tego dania będą placki przygotowane samodzielnie. Do ich upieczenia potrzebna jest specjalna masa harina. Jednak w przypadku jej braku należy przygotować 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki kukurydzianej, 1 jajko, szklankę mąki i szczyptę soli. Składniki należy ze sobą połączyć jak do naleśników, dodajemy do tak powstałego ciasta kilka kropel oleju i smażymy na patelni na złoto.
Znacie inne przepisy na burrito? Podzielcie się nim z nami.