Do jego wykonania

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
puszka kukurydzy, przyprawa do kuchni meksykańskiej,
pół kostki rosołowej,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
300 g żółtego sera,
1 czerwona papryka,
6 gotowych placków tortilla.

Placki tortilla należy wyjąć z opakowania i zagrzać w piekarniku. W tym celu zawijamy je w folię aluminiową i grzejemy przez kilka minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C.

W tym czasie rozgrzewamy na patelni kilka łyżek tłuszczu, smażymy na nim mięso mielone, aż wypuści soki, które odparują i mięso zacznie się lekko podsmażać. Wtedy dolewamy do niego szklankę gorącej wody rozmieszanej z połową kostki rosołowej i koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawą do kuchni meksykańskiej i dokładnie mieszamy. Następnie należy wrzucić do mięsa kukurydzę i paprykę. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Ciepłe placki tortilla wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii i układamy na talerzach. Na środek każdego z nich układamy trochę mięsno-warzywnego nadzienia, posypujemy serem i zwijamy w rulonik lub składamy na pół. Tak przygotowane placki podajemy ułożone na talerzu. Jemy używając noża i widelca.

Ciekawym urozmaiceniem tego dania będą placki przygotowane samodzielnie. Do ich upieczenia potrzebna jest specjalna masa harina. Jednak w przypadku jej braku należy przygotować 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki kukurydzianej, 1 jajko, szklankę mąki i szczyptę soli. Składniki należy ze sobą połączyć jak do naleśników, dodajemy do tak powstałego ciasta kilka kropel oleju i smażymy na patelni na złoto.

Znacie inne przepisy na burrito? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWinegret – przepis
Następny artykułSos curry – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here