Do wykonania podstawowego sosu winegret potrzebny jest ocet oraz oliwa z oliwek. Dodatkowo można użyć również soli i pieprzu do smaku. Jednak kombinacji i wariantów tego sosu jest co niemiara. Jego poszczególne składniki można zastępować innymi oraz urozmaicać dodawaniem innych składników, aby zmienić nieco ich smak.
Przykładowo zwykły ocet można zastąpić octem winnym, jabłkowym, balsamicznym lub sokiem z cytryny, ponadto można dodać do niego musztardę, mniej lub bardziej pikantną, czosnek, bardzo drobno siekaną cebulkę oraz wszelkiego rodzaju przyprawy ziołowe, wedle uznania. Z sosem winegret najlepiej komponują się bazylia, oregano, estragon i tymianek.
Podczas przyrządzania sosu winegret należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji poszczególnych składników. Właściwe to 1:3 octu do oliwy. Ponadto należy pamiętać, że sosu nigdy nie należy rozcieńczać wodą, nie należy dodawać do niego cukru, aby nieco osłodzić jego smak. Zamiast niego można dodać odrobinę miodu. Natomiast podczas wykonywania sosu najpierw należy dodać do octu wszystkie przyprawy i składniki i kiedy będą już dokładnie rozmieszane, dopiero wtedy wlewamy oliwę. Ponadto, kiedy przygotowujemy sos do sałatki wykonanej z bardzo delikatnych i cienkich liści sałaty, należy polać ją sosem przed samym podaniem, aby ocet nie sprawił, że liście opadną i zwiędną.
Znacie inny przepis na winegret? Podzielcie się nim w komentarzu.