Do wykonania podstawowego sosu winegret potrzebny jest ocet oraz oliwa z oliwek. Dodatkowo można użyć również soli i pieprzu do smaku. Jednak kombinacji i wariantów tego sosu jest co niemiara. Jego poszczególne składniki można zastępować innymi oraz urozmaicać dodawaniem innych składników, aby zmienić nieco ich smak.

Przykładowo zwykły ocet można zastąpić octem winnym, jabłkowym, balsamicznym lub sokiem z cytryny, ponadto można dodać do niego musztardę, mniej lub bardziej pikantną, czosnek, bardzo drobno siekaną cebulkę oraz wszelkiego rodzaju przyprawy ziołowe, wedle uznania. Z sosem winegret najlepiej komponują się bazylia, oregano, estragon i tymianek.

Podczas przyrządzania sosu winegret należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji poszczególnych składników. Właściwe to 1:3 octu do oliwy. Ponadto należy pamiętać, że sosu nigdy nie należy rozcieńczać wodą, nie należy dodawać do niego cukru, aby nieco osłodzić jego smak. Zamiast niego można dodać odrobinę miodu. Natomiast podczas wykonywania sosu najpierw należy dodać do octu wszystkie przyprawy i składniki i kiedy będą już dokładnie rozmieszane, dopiero wtedy wlewamy oliwę. Ponadto, kiedy przygotowujemy sos do sałatki wykonanej z bardzo delikatnych i cienkich liści sałaty, należy polać ją sosem przed samym podaniem, aby ocet nie sprawił, że liście opadną i zwiędną.

Znacie inny przepis na winegret? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTort tiramisu – przepis
Następny artykułBurrito – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here