Do jego samodzielnego wykonania potrzebne są:
dwa opakowania serca mascarpone o masie 50 dag każde,
opakowanie podłużnych biszkoptów o masie 30 dag,
4 duże jajka, 2 łyżki rozpuszczalnej kawy,
5 łyżek drobnego cukru kryształ,
2 łyżki prawdziwego kakao,
50 ml migdałowego likieru amaretto
W pierwszej kolejności w osobnej, niskiej i szerokiej miseczce należy w dwóch szklankach wody zaparzyć kawę. Kiedy lekko przestygnie dodać do niej alkohol i przygotować biszkopty do namoczenia. Jest to wbrew pozorom nie najprostsze zadanie, ponieważ maczanie biszkoptów w jakimkolwiek płynie powinno trwać dosłownie kilka sekund. Nie rzadko jedna sekunda za długo wystarczy, aby biszkopt się złamał i cały wpadł do kawowo-alkoholowej esencji. Dlatego początkujący powinni wcześniej przygotować nieco więcej biszkoptów, na wszelki wypadek. Tak nasączone, a raczej jedynie zamoczone z wierzchu biszkopty należy układać w przygotowanej na tort formie.
Następnie należy przygotować krem. Będą nam potrzebne do tego dwa naczynia. Jedno do ubicia białek, więc nieco wyższe, drugie zaś do utarcia żółtek. Jajka oddzielamy od żółtek i każde z nich wkładamy do wcześniej przygotowanego naczynia. W pierwszej kolejności należy utrzeć żółtka, ponieważ ubite na sztywną pianę białka nie mogą stać zbyt długo. Do żółtek wsypujemy nieco ponad ¾ podanego w przepisie białego cukru i ubijamy mikserem tak długo, aż w rezultacie uzyskamy gładką, puszystą masę, w której po spróbowaniu nie będziemy wyczuwać kryształków cukru. Do tak utartej masy należy po trochu dodawać serek mascarpone i nadal miksować do całkowitego, dokładnego połączenia wszystkich składników.
Następnie należy ubić pianę z białek. W tym celu dodajemy do nich szczyptę soli i przez kilka minut miksujemy do uzyskania sztywnej piany, która nie wypada z miski po jej odwróceniu do góry dnem. Dopiero wtedy można dodać do białka pozostałą część cukru i ubijać jeszcze przez kilka minut. Tak uzyskaną pianę należy bardzo delikatnie połączyć z utartymi żółtkami. Należy jednak robić to już ręcznie, w żadnym wypadku nie należy używać do tego celu miksera, ponieważ obie masy mogą opaść i stracić objętość.
Kiedy wszystkie części składowe przepisu są już gotowe, można zacząć układanie ich w formie. Zatem na już wcześniej ułożone biszkopty należy wylać część gotowej serowo-jajecznej, masy i posypać ją z wierzchu kakao. Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie i alkoholu biszkoptów i ponownie wylać masę. Tak przygotowany deser należy umieścić na kilka do kilkunastu godzin w lodówce i przed samym podaniem posypać z wierzchu pozostałą częścią kakao.
Znacie inny przepis na tort tiramisu? Podzielcie się nim w komentarzu.