Do przyrządzenia kaczki po pekińsku przygotuj:
Kaczka w całości
Składniki na bejcę, czyli glazurę:
5 łyżek sosu sojowego,
2 łyżki miodu,
łyżka mąki,
50 ml wódki,
po łyżeczce octu winnego i oleju,
drobno posiekana cebula,
3 ząbki czosnku,
2 goździki,
po szczypcie anyżku, kopru włoskiego, cynamonu, soli i pieprzu.
Składniki na sos śliwkowy:
250 g śliwek,
3 łyżki sosu sojowego,
50 ml sherry,
po dużej szczypcie ostrej papryki, imbiru i cynamonu.
Do ozdobienia kaczki:
12 cebulek dymek pokrojonych w słupki i tak samo pokrojony obrany ogórek.
Kaczkę najlepiej kupić już sprawioną – będzie łatwiej. Kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku gotujemy wodę, parzymy kaczkę. Następnie wyjmujemy ją i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Teraz mieszamy wszystkie składniki bejcy, miód możemy lekko podgrzać, by był płynny i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę po wierzchu. Tak przygotowaną odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i wstawiamy kaczkę ułożoną na ruszcie. Można kaczkę wcześniej zawinąć w folię, by sos z niej nie kapał do piekarnika, ale najlepiej podstawić pod spód tackę, w której sos będzie się zbierał. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze godzinę, często podlewając kaczkę powstałym sosem. Następnie znów podwyższamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy kolejne 20 minut, aż kaczka będzie miękka. Sprawdzamy widelcem.
Został do zrobienia sos. Śliwki myjemy, wycinamy pestki i drobno kroimy. Wkładamy je do miseczki z sherry i sosem sojowym, wszystko mieszamy. Upieczoną kaczkę po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, następnie zdejmujemy z niej skórkę, kroimy ją na małe kawałki i układamy wokół kaczki na półmisku. Na takie same kawałki kroimy mięso i umieszczamy je na skórkach. Podajemy kaczkę, układając na skórkach plasterki kaczki, słupki ogórka i dymki, z odrobiną sosu śliwkowego, zwijając je w ruloniki.
Znacie inny przepis na kaczkę po pekińsku? Podzielcie się nim z nami.