Oczywiście jest dozwolony tylko dla osób dorosłych – poncz jest w końcu napojem alkoholowym, najczęściej na bazie rumu. Można zrobić poncz na wódce, popularnością, zwłaszcza w pubach, cieszy się banalny poncz przygotowywany na Strohu (jego wersji z 40 % zawartością alkoholu, nie jego ziołową wersją).
Poncz można wykonać z różnych składników. Uważany za najbardziej popularny jest poncz cytrusowy, idealny do robienia w domu, o wyrazistym smaku.
Do jego zrobienia potrzebujemy owoców – 2 grejfrutów, 3 pomarańczy i jednej cytryny. Wyciskamy z nich sok, najlepiej na specjalnej wyciskarce do cytrusów, wtedy cały sok uda nam się wydobyć z owoców. Poza sokiem owocowym potrzebujemy 350 ml białego rumu. Koniecznie białego, ciemny rum zupełnie się nie nadaje. Do tego jeszcze 100 g cukru, może być zwykły, może być też trzcinowy, butelka białego półsłodkiego wina i przyprawy – laska cynamonu i kilka goździków.
Oczywiście, jeśli chcemy zrobić mniejszą ilość, można podzielić składniki, ale poncz dobrze przechowuje się w zakorkowanych butelkach, potem wystarczy go podgrzać.
Wszystkie składniki wlewamy do garnka i grzejemy na małym ogniu. Rum dodajemy nieco później, w połowie gotowania. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Uwaga!
Do ponczu można dorzucić plasterki pomarańczy. Fantastycznie się sprawdza na babskich jesiennych i zimowych wieczorach. Jest lekko słodki, a zarazem kwaskowaty.
Uwaga!
Nie wolno całości płynu doprowadzić do wrzenia! Żadnego alkoholu nie wolno zagotować.
Znacie inny przepis na poncz? Podzielcie się nim z nami.