– 3 łyżki masła
– 30 dag pieczarek
– sól i pieprz
– 4-5 posiekanych szalotek
– 1 łyżka białego, wytrawnego wina
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 2 łyżki orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżeczki soku cytrynowego
– 1 łyżka siekanej pietruszki
– odrobina pieprzu kajeńskiego do smaku
Wykonanie:
Masło roztop na patelni, wrzuć cebulę i grzyby i podsmażaj na średnim ogniu przez około 5 minut, często mieszając. Na drugiej patelence podpraż orzeszki (pestki). Uważaj, by się nie przypaliły; dzieje się to znienacka, dlatego trzeba je mieszać i kontrolować.
Grzyby dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i winem. Potrzymaj na ogniu jeszcze około 1 minuty i odstaw na bok. Przełóż pieczarki do miski, wymieszaj z orzeszkami i odstaw do ostygnięcia. Kiedy są już zimne, dodaj sok z cytryny, śmietanę, pietruszkę i – jeśli to konieczne – więcej soli i pieprzu. Jeśli lubisz, dodaj też pieprz kajeński.
Przed podaniem dobrze schłodź. „Kawior” można serwować na listkach sałaty, małych krakersikach, jajkach lub inaczej. Ogranicza cię tylko Twoja fantazja.
Czy znacie inny przepis na tę przekąskę? Podajcie nam go w komentarzu.