– 1/4 szklanki maślanki
– 2 łyżki masła (plus jeszcze trochę do wysmarowania foremki)
– 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli
– paczuszka drożdży instant
– 1 duże jajko
– 2 łyżki otrębów
Wykonanie:
Foremkę wysmaruj masłem.
W małym rondelku roztop masło i lekko przestudź, żeby nie zabiło temperaturą drożdży. Zmieszaj z maślanką. W misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki, cukier, otręby, sól i drożdże. Dodaj ciepłą mieszaninę maślano-maślankową i wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto. Wbij całe jajko i nadal wyrabiaj. Teraz możesz dodać resztę mąki.
Nie staraj się otrzymać ciasta, które będzie odchodziło od miski i ręki – maślankowe jest i będzie lepkie i ciągnące się. Wygarnij je starannie do przygotowanej foremki i posmaruj odrobiną roztopionego masła.
Przykryj foremkę ściereczką i odstaw chleb do wyrośnięcia na około pół godziny. Piecz przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Czy znacie inny przepis na ten chleb? Podajcie nam go w komentarzu.