Kapustę na początku oczywiście płuczemy i szatkujemy. Musimy ją ugotować do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedzamy wodę, czekamy aż kapusta przestygnie i szatkujemy ponownie. Cebulę kroimy i szklimy na oleju. Rozbijamy jedno jajko, mieszamy je z solą i pieprzem oraz odrobiną tartej bułki, potem dodajemy cebulkę i mieszamy, a na końcu wlewamy to do poszatkowanej, ostudzonej kapusty. Ręką musimy zagnieść „ciasto”, ciężko mówić tu o cieście w dosłownym znaczeniu. Kiedy składniki równomiernie się połączą, dodajemy rozdrobnioną bułkę (tę z mleka), ponownie mieszamy – zagniatamy i już można formować kotlety. Cały proces przypomina robienie kotletów mielonych. Można jeszcze uformowane kotlety obsypać pieprzem po wierzchu. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju, aż będą złote, przypieczone tak jak lubimy. Kapustę gotowaliśmy wcześniej, więc tak naprawdę tylko panierka musi się zezłocić, by kotlety były gotowe.
Smaczne są z ziemniakami, zwłaszcza młodymi, ale można podawać je jako dodatek do mięs czy gulaszy.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Kotlety z kapusty
25 dag pieczarek
1 cebula
3 jajka
1 łyżka mąki
2-3 łyżki kaszy manny
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
2 łyżki pietruszki (natka)
pieprz
sól
cukier
Przyrządzanie kotletów zaczynamy od pokrojenia kapusty na kawałki i obgotowania jej we wrzątku, który lekko solimy. Dodajemy do niego również odrobinę cukru.
Kiedy kapusta jest już gotowa, odcedzamy ją i odsączamy.
teraz zajmiemy się grzybami. Myjemy je, obieramy i siekamy. Następnie podsmażamy je na maśle wraz z cebulą, którą kroimy w drobną kosteczkę.
Kapustę mielimy wraz z pieczarkami w maszynce do mięsa. Do tek uzyskanej masy dodajemy dwa jajka, natkę pietruszki, kaszę mannę. Wyrabiamy na masę (ma się kleić do palców). Przyprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.
Formujemy kotlety, które spłaszczamy nożem i panierujemy w mące i roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z każdej strony.
Potrzeba do nich główkę kapusty, białej, włoskiej – nie jest to ważne. Pieprz, sól, cebula, 2 jajka, czerstwa bułka namoczona w mleku, olej do smażenia i bułka tarta do panierowania. I to wszystko.
Znacie inny przepis na kotlety z kapusty? Podzielcie się nim w komentarzu.